DeDrontenaar.nl

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Oud-voetballer Hans Verveer geniet van respect in rugby: „Voelde meteen veel fijner”

Oud-voetballer Hans Verveer geniet van respect in rugby: „Voelde meteen veel fijner”
Hans Verveer
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het Nederlands rugby-leagueteam speelt de komende week interlands tegen Duitsland (thuis) en Zweden (uit). Gisteren plaatsten we een interviewtje met international Ruben Stuifzand uit Biddinghuizen. Hans Verveer uit Dronten is gisteren als één van de laatsten afgevallen voor de wedstrijdselectie. Toch is de uitverkiezing van de 26-jarige office accountmanager bij een horeca-groothandel reden genoeg voor een nadere kennismaking.

Hoe ben jij in de rugbysport verzeild geraakt?
Hans Verveer: „Ik woonde in Harderwijk. Een jaar of drie geleden werd er zo’n beetje in de achtertuin een introductietraining gehouden. Ik ben gaan kijken en proberen. Natuurlijk wist ik dat het een fysieke sport is. Ik had het vermoeden dat het mij zou liggen en dat is héél goed bevallen. Zo goed dat ik ben gestopt met voetballen en gaan rugbyen.”

Je bent altijd voetballer geweest?
„Ja, ik was altijd keeper.”

Je zegt dat je het vermoeden had dat rugby je zou liggen. Ging je in het voetbal de duels ook niet uit de weg?
„Dat sowieso niet, maar ik ben bijna 2 meter en redelijk breed, dus ik wist wel dat rugby bij me zou passen.”

Wat is er zo leuk aan rugby?
„Het is de combinatie van het hele fysieke en daarnaast het gigantisch grote respect tussen tegenstanders en anderen er omheen, zoals scheidsrechters. Dàt is het vooral wat ik zo ontzettend leuk vind.”

Daar steekt de voetbalsport schril bij af?
„Ja en voor mijn gevoel wordt dat in het voetbal steeds erger. Ik moet erkennen dat ik me daar zelf ook schuldig aan heb gemaakt hoor. Ik merkte dat ik steeds makkelijker dingen ging roepen naar scheidsrechters, grensrechters en tegenstanders. En dan kom je in het rugby, waar het meteen flink wordt afgestraft als je het maar probeert… Dat voelde meteen veel fijner, veel duidelijker. Ook al is er een foutieve beslissing, iedereen accepteert het en gaat meteen weer verder. Dat geeft een hele andere dynamiek. Er is veel minder irritatie, waardoor je meer van het spel geniet dan van de dingen er omheen.”

Je bent ondertussen naar Dronten verhuisd en hebt niet de behoefte had om over te stappen naar een vereniging in je nieuwe woonplaats?
„Nee, ik ga gewoon door met rugby in Harderwijk. Dronten heeft helaas geen rugbyclub. Wie weet, komt dat nog.”

Je zit nu bij de selectie van in het Nederlands team. Ben je zo goed?
„Het verbaasde mij heel erg dat ik in het eerste jaar al mocht meetrainen. Ik had de indruk dat anderen veel beter waren. In het tweede jaar zat ik ook bij de selectie voor de wedstrijden. Dat was wel heel leuk, dan ga je er vol voor en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Was het een tegenvaller dat je niet bij de wedstrijdselectie zit?
„Ik kreeg gisteren een telefoontje dat ik er niet bij zit. Uiteraard erg jammer, maar ik had er rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren. ik wist dat de concurrentie op mijn positie heel groot is. Ik heb mijn best gedaan op de trainingen en meer kon ik niet doen. Ruben Stijfzand is overigens wel definitief basisspeler.”

Je hebt het over je positie, welke positie is dat?
„Ik ben prop. De props zitten bij de voorwaartsen. Dat zijn meestal de wat grotere jongens die voor de voorwaartse kracht zorgen en die ervoor zorgen dat de bal op de plek komt waar de back ‘m wil hebben.”

Ga je nog wel kijken bij de wedstrijd in Capelle aan de IJssel tegen?
„Uiteraard ga ik iedereen aanmoedigen morgen. We moeten gewoon winnen van Duitsland! Zij zitten middenin de kwalificatie voor het WK. Ze hebben het afgelopen weekeinde gewonnen van Tsjechië, dus we zullen daar een flinke kluif aan krijgen.”

Wil je verder nog iets kwijt?
„Als mensen interesse hebben in rugby league, dan mogen ze me altijd benaderen, bijvoorbeeld via Facebook."

Ruben Stuifzand