DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 14 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Organisatie Tulpenloop maakt zich zorgen, lopers genieten: „Niemand heeft geklaagd”

Organisatie Tulpenloop maakt zich zorgen, lopers genieten: „Niemand heeft geklaagd”
Enthousiaste lopers bij de Tulpenloop
Foto: Kobi Jansingh
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De organisatie kende in de aanloop naar de derde editie van de Tulpenloop wat hindernissen. De angel werd er echter uit tijd uitgehaald, waardoor de lopers er weinig van merkten. Er verschenen 180 lopers aan de start en zij genoten.

Opvallend was, dat er meer vrouwen dan mannen meededen aan de Tulpenloop over 5 of 10 kilometer. Zij werden ontvangen bij een Kalverschuur, waar het zaterdag opvallend druk was. Want behalve het hardloopevenement was er ook de tulpenroute en hield Windplan Blauw een open dag. „En wat de mensen vaak vergeten: we doen het hier met uitsluitend vrijwilligers”, zegt organisator Maarten Schoone.

Uit de kosten

Die vrijwilligers hadden zich twee weken van tevoren nog zorgen gemaakt, toen zich nog maar 40 hardlopers hadden aangemeld. „Want je hebt voor zo’n loop toch ruim 1.100 euro aan vaste kosten.”

Uiteindelijk kwamen er dus ruim voldoende deelnemers en kwam natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied dankzij hulp van Flevo Delta en sponsor ICT Dronten aardig uit de kosten.

Nestkasten met bijen

De organisatie van de Tulpenloop had de lopers lekker gemaakt met de aankondiging dat een gedeelte van het parcours over een erf zou gaan met aan de ene kant tulpen en aan de andere kant koolzaad. Achteraf kan Schoone er wel om lachen, maar toen hij merkte dat de tulpen al waren gekopt, schrok hij toch even. Dat werd nog erger bij de mededeling dat er in het koolzaadveld 20 nestkasten met bijen waren geplaatst.

Dan moeten ze maar iets harder lopen, was de eerste reactie. „Maar de imkers zeiden: bezwete mensen met blote armen, als je ellende wilt hebben… Daarom hebben we route op het laatste moment toch maar verlegd. Daardoor was het rondje 300 meter langer en moesten we de start verleggen. En in de drukte zijn we toen vergeten de wedstrijdklok aan te zetten.”

Goed verlopen

De Tulpenloop is echter een recreatieve loop, waar geen klassementen worden bijgehouden. De deelnemers deden er niet moeilijk over: „Niemand heeft geklaagd. Het weer was prachtig en het is allemaal heel goed verlopen.”

Tulpenroute Flevoland