DeDrontenaar.nl

Maandag, 21 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Nieuwe atletiekbaan in Dronten: „Leden hebben geen idee wat er allemaal voor nodig is”

Nieuwe atletiekbaan in Dronten: „Leden hebben geen idee wat er allemaal voor nodig is”
Jan Scheers op de vernieuwde atletiekbaan.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er ligt een prachtig nieuwe atletiekbaan in Dronten. De hele accommodatie is door de gemeente Dronten opgeknapt. Maar vraag Jan Scheers van atletiekvereniging Flevo Delta niet of hij er blij mee is. „Nee, ik ben pas blij als iedereen weer kan atletieken, als er weer mooie wedstrijden zijn voor de jeugd en de ouders er omheen staan te genieten.”

Jan Scheers was de afgelopen maanden één van de weinige clubmensen die zich tijdens de werkzaamheden mocht vertonen op het atletiekcomplex. Om zijn clubgenoten op de hoogte te houden, heeft hij veel informatie en foto’s op de social media geplaatst. „De leden hebben geen idee wat er allemaal voor nodig is”, vertelt hij, „En daarom is het goed om ze dat te laten zien.”

Zeer gedetailleerd

Suggereer tegenover de ‘pater familias’ van Flevo Delta niet dat het aanleggen van een nieuwe baan niet veel meer is dan het aanbrengen van een laagje kunststof. Jan Scheers weet dat de regels van de internationale atletiekbond zeer gedetailleerd zijn. En hij heeft ervaren dat er veel planning en afstemming bij komt kijken om alle werkzaamheden van de aannemer en onderaannemers op elkaar af te stemmen.

Scheers geeft toe dat er op het eerste gezicht weinig veranderd is aan de atletiekaccommodatie. Zo is de indeling hetzelfde gebleven. „Maar sommige details zijn net iets anders”, vertelt hij, „We krijgen bijvoorbeeld een hogere discuskooi, omdat de internationale eisen zijn veranderd. Het is allemaal héél specifiek.”

Hij wijst naar de lichtmasten, die vroeger binnen de hekken stonden en er nu vanwege de veiligheid net buiten zijn geplaatst. Hij wijst op het tegelwerk langs de baan, dat minitieus aansluit op het nieuwe kunststof.

Achteruit gegaan

De kunststof atletiekbaan in Dronten dateert van 2007. Waarom moest hij vervangen worden? Jan Scheers vertelt dat de levensduur van een atletiekbaan varieert en onder andere afhankelijk is van het gebruik. Twee jaar geleden leek de baan aan de Educalaan er nog keurig bij te liggen, maar sindsdien is-ie zichtbaar achteruit gegaan. En als er deze zomer niets aan gedaan was, zou de baan zijn afgekeurd door de atletiekbond.

De vernieuwing van de baan kon door de coronastop een paar maanden eerder beginnen dan gepland. Daardoor is-ie ook iets eerder klaar en kan er vanaf half augustus weer gesport worden. Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet en wordt bijvoorbeeld het gras opnieuw ingezaaid.

Scholierenatletiek

Als de baan de inspectie van de atletiekbond doorstaat, volgt op woensdag 16 september de ingebruikname tijdens een avondwedstrijd. Die middag staat de scholierenatletiek in de agenda. Of dat allemaal door kan gaan, is echter niet zeker. „Met het huidige coronaprotocol is dat bijna onmogelijk”, treurt Jan Scheers, „Net zoals het nog maar de vraag is is of de Kerstloop en de indoorwedstrijd in december door kunnen gaan.”

Het stemt de atletiekofficial allemaal niet vrolijk. „Iedereen zwerft momenteel door Dronten en dat kost je gewoon leden. Zoals gezegd: ik ben pas blij als iedereen hier weer kan atletieken.”