DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Manon Bakker rijdt twee wedstrijden in USA: „Doel is Europees kampioen worden”

Manon Bakker rijdt twee wedstrijden in USA: „Doel is Europees kampioen worden”
Manon Bakker
Redactie: M.H.

WATERLOO (Wisconsin, USA) - Manon Bakker staat 49ste op de wereldranglijst veldrijden bij de elite vrouwen. Daardoor is de 19-jarige inwoonster van Swifterbant automatisch geselecteerd voor de wereldbekerwedstrijden van komende zondag en het weekeinde daarop in de Verenigde Staten. Vanuit Waterloo (Wisconsin) sprak ze met DeDrontenaar.nl.

Vorig seizoen was het sukkelen na een aanrdijging in de buurt van Walibi. Hoe is het nu met je?
Manon Bakker: „Dat is helemaal opgelost. Ik ben vol goede moed aan het nieuwe seizoen begonnen en tot nu toe gaat het goed.”

Wat zijn je doelen?
„Het hoofddoel is: in Rosmalen het Europees kampioenschap bij de U23 winnen. En verder wil ik zo hoog mogelijk eindigen in het wereldbekerklassement van de U23.”

Hoeveel wedstrijden heb je inmiddels in de benen?
„Ik heb vier wedstrijden gereden. Dat waren B-crosses in België, dus geen UCI-crosses, maar ik heb wel gemerkt dat de vorm goed is.”

Dit weekeinde won je een wedstrijd in Vorselaar. Hoe moeten we dat inschatten?
„Het was wel een redelijk sterk startveld, dus ik was blij met die overwinning. Maar zoals gezegd: de UCI-crosses zijn een heel ander verhaal. Het wil niet zeggen dat ik nu opeens ook wereldbekerwedstrijden kan winnen.”

Je bent door bondscoach Gerben de Knegt geselecteerd voor de wereldbekerwedstrijden in Amerika. Kunnen we jou onderhand als vaste keus in die selectie zien?
„Dat denk ik wel. Ik sta in de top vijftig van de UCI en dat betekent dat hij mij mee mòet nemen. Ik heb dus mijn eigen startplek verdiend. Zo lang ik in die top vijftig sta, ben ik vaste waarde.”

Je zit nu al in de Verenigde Staten, hoe is het daar?
„We zijn gisteren aangekomen en ik heb nog wel een beetje last van jetlag. Ik ben benieuwd naar dit weekeinde.”

Wat wordt jouw rol bij deze wereldbekerwedstrijden?
„Bij veldrijden is het ieder voor zich. Dat geldt dus ook voor mij. Dat betekent: starten, hopelijk op het podium bij de U23 en als het kan natuurlijk winnen bij de U23.”

Je bent vorig seizoen overgestapt naar een Belgische ploeg Experza-Footlogix, vooral omdat je daar ook een goed wegprogramma kon rijden. Nu heeft de ploeg deze week aangekondigd te stoppen met de weg omdat één van de sponsoren zijn contract niet verlengt. Wat betekent dit voor jou?
„Dat weet ik zelf ook nog niet helemaal. Ik heb ook nog geen tijd gehad om erover na te denken, omdat ik me heb gefocust op de voorbereiding voor deze wedstrijden in Amerika. Tot het EK wil ik ook nog niet aan het wegseizoen van volgend jaar denken: eerst focussen op het veld en na het EK ga ik wel aan de weg denken.”

Maar kan het betekenen dat je weer gaat uitkijken naar een andere ploeg?
„Nee, dat hoeft niet persé. Het is niet zo dat ik daar alleen voor de weg rij. De cross blijft het doel en op zich heb ik het bij deze ploeg nog naar mijn zin.”