DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 15 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Leida Naber (14) vierde Nederlandse bij EK eventing: ,,Veel ervaring opgedaan”

Leida Naber (14) vierde Nederlandse bij EK eventing: ,,Veel ervaring opgedaan”
Leida Naber
Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie
Redactie: M.H.

MAARSBERGEN - Leida Naber uit Biddinghuizen is vandaag met haar paard Acsi Zamzam 41ste geworden bij de Europese kampioenschappen eventing voor junioren. Het was een opvallende prestatie, omdat het een kampioenschap betrof voor 14- tot 18-jarigen: ,,En ik ben dit jaar net 14 geworden.”

,,Ik heb heel veel ervaring opgedaan”, zegt Leida over haar EK-debuut, ,,Het was pas mijn tweede internationale wedstrijd en dan meteen zo’n Europees kampioenschap… Het was heel indrukwekkend. Vooral de sfeer vond ik bijzonder; je vertegenwoordigt toch je land.”

Persoonlijk record

Na de keuring en de openingsceremonie op woensdag legde Leida Naber donderdag in Maarsbergen een bijzonder goede dressuurproef af. Met een persoonlijk record stond ze na dat eerste onderdeel zestiende in het klassement.

Na een rustdag volgde op zaterdag de cross. ,,Pittig en uitdagend”, zegt Leida over het parcours, ,,Ik had één langsloper. Dat was mijn eigen schuld, ik ging te hard. Maar verder heb ik foutloos gereden en omdat het zo’n lastige cross was, was ik ook daarmee tevreden.”

Rustig gebleven

Tijdens het afsluitende springen maakte Leida opnieuw één foutje. ,,Maar ik ben rustig gebleven en ook dat is goed gegaan.” Het leverde in een veld van 77 deelnemers een 41ste plaats op. Bovendien eindigde ze als vierde van de acht Nederlanders.

,,Knap”, concludeerde moeder Alice Naber, zelf in 2016 Olympisch deelnemer, ,,Zeker omdat ze nog zo weinig ervaring heeft.” Vooral de beheerste manier waarop Leida zowel op de cross als bij het springen na een fout het parcours uitreed, maakte indruk.

Emmeloord

Zamzam heeft het EK opvallend goed verwerkt; dusdanig dat Leida eind deze maand al weer aan de start kan verschijnen bij Eventing Emmeloord. Of moeder Alice dan ook meedoet, is in verband met een blessure van haar paard nog onzeker.