DeDrontenaar.nl

Donderdag, 13 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Leefbaar Dronten overweegt motie om sportkantines droog te leggen

Leefbaar Dronten overweegt motie om sportkantines droog te leggen
Marian Plasschaert (Leefbaar Dronten)
Foto: © Jennifer Sauer
Redactie: M.H.

DRONTEN - De fractie van Leefbaar Dronten overweegt een motie in te dienen om sportkantines in de gemeente Dronten geheel of gedeeltelijk droog te leggen. „Roken en alcohol dienen niet aanwezig te zijn in de omgeving van sport”, zei raadslid Marian Plasschaert donderdag bij de behandeling van de gemeentelijke sportnota.

Leefbaar Dronten heeft voor de komende gemeenteraadsvergadering een motie over roken en alcohol in combinatie met sport aangekondigd. „Onze wens is dat verenigingen hun beleid zodanig inregelen dat roken en alcohol niet zijn toegestaan in sportgelegenheden”, aldus mevrouw Plasschaert.

Ook Albert Bleijenberg (GroenLinks) vroeg aandacht voor het roken, maar bij hem ging het om het roken langs de lijn. Wethouder Ton van Amerongen (VVD) noemde dat een braakliggend terrein: „Binnen is het al verboden, maar misschien moeten we inderdaad een stap verder gaan door het te verbieden langs de velden.”

Balletje mayo

De woordvoerder van GroenLinks miste in de sportnota ook een standpunt over het aanbod van gezonde snacks in sportkantines: „Ik weet het, ik gooi mijn eigen glazen in, want ik ben in de rust van een wedstrijd een geweldige liefhebber van een balletje mayo. Maar goed… dat moet dan maar zo, het is niet anders.”

Toelichting Leefbaar Dronten

DeDrontenaar.nl vroeg na afloop van de commissievergadering een toelichting aan Marian Plasschaert (Leefbaar Dronten) op haar aangekondigde motie.

Begrijpen we goed dat Leefbaar Dronten roken en alcohol in principe wil verbieden in alle sport- en welzijnsaccommodaties?
Marian Plasschaert: „Dat is inderdaad een overweging die we maken. Maar we hebben nog niet helder hoe anderen daarover denken, dus we moeten even bekijken in hoeverre zo’n motie kans van slagen heeft. Om het nu direct allemaal te verbieden is misschien een stap te ver. Maar wij hebben wel aangegeven dat we het niet passend vinden dat alcohol en roken in sportgelegenheden zo dichtbij de jeugd en bij sporters komt.”

Als het niet verboden wordt, gaat er toch niets veranderen?
„Dat klopt, maar verbieden is een groot woord. Wij weten nog niet precies hoe we de motie in gaan kleden. Wij vinden wel dat er een soort gedragsverandering moet komen.”

En dan bedoelen jullie ook de sportkantines?
„Met name de sportkantines! Maar ook de omgeving waar sport beoefend wordt. Als ouderen en volwassenen heb je een voorbeeldfunctie. Dat betekent volgens ons dat je sport niet combineert met alcoholgebruik en roken.”

U sprak in de commissie over alcohol en roken ‘in de omgeving van sport en welzijn’. Kunnen we dat doortrekken naar welzijnsaccommodaties zoals De Meerpaal? Mag er straks in de pauze van een voorstelling geen glaasje wijn meer gedronken worden?
„Het gaat hier over de sportnota. Ik had niet de gedachte om die lijn meteen door te trekken naar cultuur. Welzijn vindt natuurlijk in De Meerpaal plaats, maar De Meerpaal valt onder horeca en daar gelden natuurlijk weer andere regels voor.”

Maar als het aan Leefbaar Dronten ligt, wordt er straks in de sportkantines dus geen alcohol meer geschonken?
„Dat zou wel een wens van ons zijn. We willen kijken hoe we dat kunnen inpassen. We zijn in ieder geval voorstander van de gedachte dat mensen oppassend zijn. Bijvoorbeeld door te zeggen: op bepaalde uren zorgen wij dat er geen alcohol beschikbaar is. Zodat je het niet aanmoedigt.”