DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Judoclub presenteert zich op braderie in Swifterbant: „Leuk om te stoeien”

Judoclub presenteert zich op braderie in Swifterbant: „Leuk om te stoeien”
Peter Verschure
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Het is Julifeest in Swifterbant en op de braderie in het winkelcentrum ligt een judomat. Peter Verschure (42) is er aan het dollen met enkele kinderen. Hij nodigt een meisje uit om mee te doen. Meteen gaan de schoenen uit en sluit ze aan. Peter heeft er zichtbaar plezier in en brengt zijn enthousiasme vlot over op de kinderen.

Wie zijn jullie?
Peter Verschure: „Wij zijn Budo Ryu Kenshin, de judovereniging van Swifterbant, en wij hebben op dit moment ongeveer 65 leden.”

Zijn dat kinderen of zijn er ook ouderen die bij jullie judoën?
„De meesten zijn kinderen. We hebben ook volwassenen, maar dat is een heel klein groepje. Daar zoeken we eigenlijk nog wat leden voor.”

Wat is het karakter van jullie club? Zijn jullie recreatief of fanatiek?
„Vrijwel iedereen is recreatief. We bieden wel alles aan, dus als er leden zijn die wedstrijden willen doen, dan is dat mogelijk.”

Hoe gaat het met Budo Ruy Kenshin, zijn jullie groeiende?
„Dat gaat altijd een beetje met een golfbeweging. We zitten nu een beetje onderin de golf. Een paar jaar geleden hadden we nog 85 à 90 leden, nu zijn het er even wat minder.”

Dat is ook de reden waarom jullie op het Julifeest in Swifterbant staan?
„Ja, er moet weer wat gebeuren, zien dat we het ledental weer omhoog krijgen. Op deze manier kunnen we de club mooi onder de aandacht brengen. Wie weet wat eruit voortkomt.”

Jullie geven alleen judo?
„Ja, op dit moment wel. We hebben in het verleden ook wel aikido en jiujitsu gegeven, maar momenteel hebben we daar geen leraar voor, dus doen we alleen judo.”

Wat is jouw rol bij de vereniging?
„Ik ben wedstrijdsecretaris en daarnaast geef ik judoles op de donderdagavond in de Noordhorn, naast het zwembad. Voor ons is dat een prachtige accommodatie, waar het ook met het warme weer van de afgelopen weken nog lekker koel is.”

Doe je dit al lang?
„Al 35 jaar. Ik ben op mijn zevende begonnen, ook bij Budy Ruy Kenshin. Daarna heb ik een tijdje ergens anders gejudood, maar inmiddels judoën de kinderen hier ook.”

Wat is er zo leuk aan?
„Het is heel afwisselend en het is goed voor je ontwikkeling. Je bent in contact met andere mensen, je wordt er weerbaar van en het is vooral leuk om te stoeien met elkaar. Op een sportieve manier kun je uitzoeken wie het sterkst is en wie de beste techniek heeft.”