DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Jan Scholtens enthousiast over rolstoelbasketbal: „Ik kan hier mijn energie het best in kwijt”

Jan Scholtens enthousiast over rolstoelbasketbal: „Ik kan hier mijn energie het best in kwijt”
Jan Scholtens tijdens de basketbaldemonstratie van Flevostar.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het is voor een dorp als Dronten heel bijzonder dat er een rolstoelbasketbalteam is. Dat zegt Jan Scholtens uit Dronten basketbalcoördinator van sportvereniging Flevostar. Eigenlijk heeft Dronten namelijk te weinig mensen met een beperking.

Flevostar hield de afgelopen maand samen met de buurtsportcoaches van De Meerpaal een dag rond aangepast sporten in ’t Dok. In het café werd een darttoernooi gehouden en in de sporthal waren demonstraties ritmische gymnastiek en rolstoelbasketbal. „We hopen wat nieuwe mensen naar de club te trekken”, legt Jan Scholtens uit.

Wat houdt het rolstoelbasketbal in Dronten in?
Jan Scholtens: „Flevostar is de overkoepelende sportclub. Daaronder staan verschillende afdelingen, zoals ons basketbalteam. Wij spelen elke woensdagavond hier in sporthal ’t Dok. Dan gaan we altijd eerst drie kwartier trainen en daarna spelen we een onderling wedstrijdje.”

Met z’n hoevelen zijn jullie?
„We hopen altijd op tien man, want dan kun je mooie wedstrijdjes vijf tegen vijf spelen. Meestal lukt dat en zijn we inderdaad met z’n tienen.”

Ik zie ook mensen die kunnen lopen.
„Inderdaad, er zijn mensen die niets mankeren in en uit de rolstoel springen en die toch lid van onze club zijn. De rolstoel geeft een extra dimensie aan onze onze sport. Basketballen vanuit de rolstoel geeft een heel andere beleving dan ‘gewoon’ basketbal.”

Dus je kunt zonder probleem bij jullie meedoen als je geen beperking hebt?
„Graag zelfs, want de valide leden zijn ook de mensen die de helpende hand kunnen bieden met het klaarzetten van de rolstoelen, banden oppompen en dat soort dingen.”

Hoeveel mensen met een beperking hebben jullie?
„Een stuk of tien. En daarnaast hebben we een roulerende groep van vrijwilligers, waarvan er iedere week in ieder geval één aanwezig is. Maar er zijn ook vrijwilligers die het zó leuk vinden, dat ze elke woensdagavond komen meesporten. Daar zijn we heel blij mee.”

Wat is het leuke van rolstoelbasketbal?
„Basketbal is natuurlijk een flitsende sport. Zelf heb ik in het verleden nooit met een bal gesport. Ik heb altijd geschaatst, altijd duurwerk gedaan. Sinds twaalf jaar heb ik een beperking en vanaf dat moment ben ik gaan basketballen. Ik kan hier mijn energie het best in kwijt.”

Basketbal is geschikt voor allerlei soorten beperkingen?
„Ja hoor. Zelf heb ik een dwarslaesie. Er zijn ook mensen die al vanaf hun geboorte beperkt zijn. We hebben ook mensen met MS. Die kunnen deze sport vaak heel lang blijven doen. We hebben iemand die halfzijdig verlamd is. Die kan met de andere hand prima meedoen en kan zich hier heerlijk uitleven.”

Doen jullie aan de officiële competitie mee?
„Nee. We hebben wel contacten met clubs in bijvoorbeeld Apeldoorn en Ermelo. Af en toe spelen we een vriendschappelijke wedstrijd.”

Is het een bewuste keus om geen competitie te spelen?
„Eerlijk gezegd: daar zijn onze mensen niet geschikt voor. Het is al heel bijzonder dat Dronten een rolstoelbasketbalteam heeft. Waar je in een dorp als Dronten gelukkig het meest tegenaan loopt, is dat je eigenlijk te weinig mensen met een beperking hebt. Dus het is fijn dat we het op deze manier kunnen doen.”

Wilt u verder nog iets kwijt?
„Net zoals heel veel clubs hebben wij eigenlijk altijd een tekort aan vrijwilligers. We zouden er heel graag een stuk of vier vrijwilligers bij willen hebben, zodat iedereen eens in de acht weken assisteert. Als je geïnteresseerd bent: kom gewoon op de woensdagavond tussen kwart voor acht en negen uur naar ’t Dok.”