DeDrontenaar.nl

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

IJsclubbestuur zakt als afsluiting zelf door het ijs: „Een daverend applaus”

Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN / DRONTEN / SWIFTERBANT - De ene ijsclubvoorzitter is nog enthousiaster dan de ander over de maartse ijspret op de drie ijsbanen in de gemeente Dronten. „Het waren twee fantastische dagen”, juicht voorzitter Albert Bleijenberg in Dronten. „Ik kreeg een daverend applaus”, glundert Rudi Maerman in Swifterbant.

Biddinghuizen

„We hebben fan-tas-tisch geschaatst. De kinderen maar ook de volwassenen hebben ontzettend genoten”, weet voorzitter Dille de Jong van IJsclub Biddinghuizen, „Het was een prachtige ijsvloer, zonder scheuren. Zondagochtend kregen we bijvoorbeeld mensen die het eerst op het Veluwemeer hadden geprobeerd, maar die onze baan veel mooier vonden.”

De ijsbaan in Biddinghuizen ging vrijdagmiddag open. Zondagmiddag om twee uur was het klaar: „Want wij hebben een relatief diepe plas, dus je wilt geen risico’s nemen.”

De voorzitter is blij: „We hebben ons er als bestuur heel erg voor ingezet en dan is het fijn dat het allemaal zo goed gegaan is.” Ze hoopt wel dat deze vorstperiode voor haar de afsluiting is: „Want eigenlijk moeten de jongeren het nu overnemen.”

Dronten

In Dronten is de ijsbaan vrijdag en zaterdag open geweest. Daarna kon het niet meer. Voorzitter Albert Bleijenberg: „Ik ben zondagmorgen nog wel wezen kijken en ik heb er op gelopen, maar er kwam water op.”

Bleijenberg blikt vol enthousiasme terug: „De mensen waren zó blij. Het mooiste vond ik de vrolijke kinderen die nog nooit geschaatst hadden. Het was geweldig, ècht waar!”

„We hebben behoorlijk wat aanloop gehad. Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen er precies zijn geweest, maar ik schat toch wel zo’n 900 en misschien zelfs duizend. Het waren twee fantastische dagen.”

Maandag heeft het bestuur van de ijsclub de sluizen opengezet, waardoor het water van de baan af kan lopen. Het clubhuis is leeggehaald, zodat vrijdag het Toon Hermans Huis weer haar intrek kan nemen aan de Eskimolaan.

Swifterbant

IJsclub De Doorloper in Swifterbant kon haar baan maar liefst vier dagen openen: van donderdag tot en met zondag. „Geweldig, in één woord geweldig”, zegt voorzitter Rudi Maerman, „We hebben héél veel bezoekers gehad en we zijn enorm tevreden.”

„Om een uur of twee zijn we zondagmiddag de ijsbaan over gelopen en toen zag je heel veel zwakke punten. Voor de veiligheid heb ik toen gezegd: we moeten er een punt achter zetten, het is klaar”, aldus Maerman, „Ik heb daarna een kort toespraakje gehouden en ik kreeg een daverend applaus van degenen die nog aanwezig waren. Dat was prachtig, daar doe je het voor!”

Dat de sluiting een goede beslissing was, bleek toen de bestuursleden na afloop de pylonen van het ijs haalden. „Toen zijn wij er zelf op drie plekken doorheen gegaan”, lacht de voorzitter.

Dossier 'natuurijs'