DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

IJsclub Dronten helpt de natuur een handje met aanleg dijkjes: Bij vorst eerder open (5 foto's)

IJsclub Dronten helpt de natuur een handje met aanleg dijkjes: Bij vorst eerder open (5 foto's)IJsclub Dronten helpt de natuur een handje met aanleg dijkjes: Bij vorst eerder open (5 foto's)IJsclub Dronten helpt de natuur een handje met aanleg dijkjes: Bij vorst eerder open (5 foto's)IJsclub Dronten helpt de natuur een handje met aanleg dijkjes: Bij vorst eerder open (5 foto's)IJsclub Dronten helpt de natuur een handje met aanleg dijkjes: Bij vorst eerder open (5 foto's)
Redactie: M.H.

DRONTEN - IJsclub Dronten hoopt in de toekomst bij vorst eerder open te kunnen gaan. De vereniging helpt de natuur een handje met de aanleg van twee dijken. Deze dijkjes zijn de afgelopen week door de firma Knipscheer aangelegd op de natuurijsbaan aan de Eskimolaan.

Eén dijk splitst de baan in twee delen: een kleine en een grote ijsbaan. Op de kleine ijsbaan komt minder water te staan dan op het grote deel. Ook is het water daar rustiger door het kleinere oppervlakte. Daardoor kan dit baantje waarschijnlijk eerder open.

Ongestoord rondjes rijden

Een ander voordeel is volgens IJsclub Dronten dat als beide ijsbanen open kunnen, de kleine ijsbaan beschikbaar is voor kinderen. Zij kunnen daar rustig leren schaatsen terwijl de grote jeugd en volwassen ongestoord hun rondjes rijden op de grote ijsbaan.

Bij de nieuwe indeling heet het bestuur rekening gehouden dat er op de grote ijsbaan nog steeds een 400-meterbaan kan worden uitgezet. Ook kortebaanwedstrijden over 160 meter zijn mogelijk.

Minder golfslag

De tweede dijk is in de lengte in het midden van de grote ijsbaan gelegd en moet straks zorgen dat er minder golfslag is. Ook hier is het doel dat het ijs sneller aangroeit. Ook wordt hiermee het ontstaan van grote windwakken voorkomen.

Daarnaast dient de dijk bij sneeuwval als plek waar het sneeuw naartoe kan worden geschoven. Onder grote hopen sneeuw smelt het ijs namelijk en de ijsbaan was tot nu toe te groot om alle sneeuw naar de zijkant te schuiven.

Belangrijke stappen

„Met deze maatregelen denken wij weer een paar belangrijke stappen te hebben gezet om de kans op ijspret op de natuurijsbaan te vergroten als koning Winter ons land strak weer aandoet”, aldus het bestuur van de IJsclub Dronten.