Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Hans Verveer wil rugbyclub in Dronten: „Een lekkere harde tackle maken is heerlijk”

Hans Verveer wil rugbyclub in Dronten: „Een lekkere harde tackle maken is heerlijk”
Hans Verveer
Foto: eigen foto

DRONTEN - Hans Verveer (27) speelt rugby bij de Bulldogs in Almere. Hij woont sinds anderhalf jaar in Dronten en zou niets liever doen dan rugbyen in de eigen omgeving. Daarom kijkt hij momenteel naar mogelijkheden voor een club in zijn woonplaats. „Rugby is een spel voor elk type persoon”, zegt hij.

Zelf maakte Hans een jaar of vier geleden kennis met rugby in zijn toenmalige woonplaats Harderwijk. Hij ging naar een introductietraining, werd meteen lid en schopte het zelfs tot de selectie van het Nederlands rugby-leagueteam.

Wat is het leuke aan rugby?
Hans Verveer: „Het fysieke aspect, maar vooral het respect naar elkaar, naar de tegenstander, naar de scheidsrechter. Ik vind het heerlijk om daarin mee te mogen doen. Maar ook een lekkere harde tackle maken is heerlijk.”

Waarom ben je begonnen met het peilen van de interesse voor rugby in Dronten?
„Almere is de dichtstbijzijnde plek waar rugby wordt aangeboden. Dat is best ver weg en daarom wil ik kijken of er in Dronten mensen zijn die interesse hebben. Bovendien begint eind deze week het WK rugby-union in Japan. Dat leidt tot meer aandacht voor de sport, onder andere bij Ziggo Sports. Daarom leek me dit een goed moment om ermee naar buiten te treden.”

Wil je daadwerkelijk een club oprichten?
„Als er interesse is, wil ik in eerste instantie een team opstarten. En op termijn moet er dan inderdaad een vereniging komen.”

Er zijn verschillende soorten rugby, waaronder rugby-union en rugby-league. Welke vorm wil je in Dronten spelen?
„Zelf speel ik op dit moment eigenlijk alleen maar rugby-union. Rugby-league is wat laagdrempeliger om er in te komen, maar heeft in Nederland geen jeugd en geen dames. Ik wil me nog nergens op vastleggen, het is vooral afwachten wat de mensen in Dronten willen.”

Het betekent dus dat niet alleen mannen zich kunnen aanmelden, maar ook vrouwen en jeugd?
„Het maakt mij niet uit. De ervaring is wel dat het meestal met een seniorenteam begint. Maar er zijn ook voorbeelden van clubs die beginnen met jeugd en die na verloop van tijd kijken of er interesse is voor senioren. Ik kijk in Dronten waar de vraag ligt.”

Wat ga je precies doen met de aanmeldingen?
„Uiteindelijk wil ik een keer een training organiseren. Kijken wie er op komen dagen en van daaruit stappen maken met de mensen die er zijn. Zo heb ik het ook in Harderwijk meegemaakt: dat begon met een openbare training waar iedereen kon aansluiten: jong of oud, man of vrouw.”

Wat moet je eigen rol worden?
„In het begin zal het vooral heel veel uitleggen zijn. Maar ik wil vooral laten zien dat het een prachtig alternatief is voor mensen die zich niet helemaal kunnen conformeren aan sporten als voetbal, korfbal of andere doorsnee-sporten die je in elke gemeente vindt. Rugby is een spel voor elk type persoon: van kleine lichtvoetige mensen tot grote sterke mensen. Zo is het bij mij ook gegaan. Ik heb altijd gevoetbald, vond het best leuk, maar besefte wel altijd dat ik er niet echt voor ‘gemaakt’ was. Totdat ik ging rugbyen. Toen merkte ik waar ik wèl voor ben gemaakt.”

Heb je al een accommodatie op het oog?
„Nee, daar ben ik nog niet mee bezig geweest. In het begin moet je een beetje creatief zijn. Mij maakt het voorlopig niet uit of het nu een achterafveldje is of ergens bij een voetbalvereniging. Dat werkt zeker in het begin prima, want dan heb je nog geen palen ofzo nodig.”

Wat doe je behalve dit interviewtje nog verder aan promotie?
„Ik heb contact met de buurtsportcoaches van Sport in Dronten. Die zorgen voor promotie tijdens de nationale sportweek. Verder heb ik een Facebookpagina ‘Rugby Dronten’ aangemaakt. Daar kunnen mensen zich aanmelden.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo