DeDrontenaar.nl

Woensdag, 3 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gerjan Westerhof (BAS) speelt de derby liever om half drie: „Je zit de hele dag te wachten...”

Gerjan Westerhof (BAS) speelt de derby liever om half drie: „Je zit de hele dag te wachten...”
Gerjan Westerhof, assisent-trainer van BAS Voetbal.
Foto: BAS Selectie Fotopagina/Gert Drent
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - BAS Voetbal won in november de derby tegen Swift’64 met 1-2. Zaterdag om 18 uur staat de return op het programma. Gerjan Westerhof (42), assistent-trainer van BAS, heeft er zin in: „Swift wil natuurlijk niet nòg een keer van ons verliezen.”

Hoe herinner jij je de derby als speler?
Gerjan Westerhof: „Ik heb veertien of vijftien seizoenen in BAS 1 gevoetbald en ik moet erkennen dat ik heel vaak verloren heb van Swift; ook regelmatig met grote uitslagen. Het zijn speciale wedstrijden. Het is een weerzien van bekenden èn er wordt altijd wat extra’s van je gevraagd.”

Aan het begin van het seizoen had Swift hoge verwachtingen en dacht iedereen dat BAS het moeilijk zou krijgen. In de praktijk is het eigenlijk andersom. Heb je daar een verklaring voor?
„Ik weet niet of we het zoveel beter doen dan Swift, maar je hebt gelijk: in de stand staan we iets hoger. Alleen moet je daar op dit moment niet al te veel waarde aan hechten. Het staat heel dicht bij elkaar en het had net zo goed andersom kunnen zijn.”

Je gaat toch niet ontkennen dat BAS het goed doet?
„Nee-nee, wij hebben inderdaad een goede serie neergezet. We voetballen goed, we hebben weinig blessures en schorsingen, de groep is vaak compleet en de sfeer is goed.”

Het vertrek van enkele sterkhouders is goed opgevangen?
„Er zijn drie of vier bepalende spelers gestopt en het is even puzzelen geweest. Op dit moment kun je zeggen: het stáát, het is door anderen goed opgepakt.”

Wat zijn de sterke punten van het huidige BAS 1?
„Punt 1 is de sfeer, de teamgeest, het plezier dat we met elkaar hebben. Dat zie je zowel in de trainingen als in de wedstrijden. Iedereen weet wat er van hem gevraagd wordt en we willen voor elkaar werken.”

Jij bent dit seizoen voor ’t eerst assistent-trainer. Hoe ben je daar ingerold?
„Vorig jaar ben ik gestopt met voetballen vanwege m’n knieën. Bas de Raat stopte als assistent en toen ze mij vroegen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik had er ontzettend veel zin in, want ik wilde altijd al graag in een andere rol terugkeren bij de selectie.”

Is het wat je ervan verwacht had?
„In het begin was het wennen, vooral toen ik naar de eerste oefenwedstrijd ging. Ik was gewend om mijn voetbaltas mee te nemen… Inmiddels bevalt het prima. Ook de samenwerking met hoofdtrainer Arjen Bredewolt en de rest van de staf is uitstekend. Ik leer heel veel van Arjen, elke keer weer.”

Je gaat dus volgend seizoen door?
„Jazeker, 100%.”

Jullie doen aardig mee in de tweede periode. Is het een doelstelling om een periode te winnen en te promoveren?
„Nee, we streven naar goed voetbal en wedstrijden winnen. Als dat leidt tot een periodetitel, dan zou dat niet meer dan een leuke bijkomstigheid zijn.”

Dus wat jou betreft volgend jaar liever de derby tegen Swift in de derde klasse dan, wie weet, de derby tegen Asv Dronten in de tweede klasse?
„Haha, als je het zo zegt, dan klinkt dat laatste ook leuk. Maar nogmaals: het is geen doel voor ons.”

Wat verwacht je zaterdag voor wedstrijd?
„Het zal net zoiets worden als in Swifterbant met twee gelijkwaardige ploegen. Swift wil natuurlijk niet nòg een keer van ons verliezen, dus die zullen zeker volle bak gaan.”

Qua wedstrijdverloop hoef ik het niet te vragen: jij tekent ongetwijfeld weer voor zo’n geniepige winnende goal in de blessuretijd, net als in Swifterbant…
„Daar teken ik zeker voor! Toen maakte Mike Geres de winnende en dat gun ik hem wéér.”

Vind je het lekker dat er om zes uur gespeeld wordt?
„Zelf speel ik liever om half drie. Je zit nu de hele dag te wachten… Al begrijp ik uiteraard heel goed waarom ze het doen.”

„Wat je er nog wel even bij moet vermelden: we hebben in Swifterbant een mooi feestje gebouwd in de kantine en dat gaan we hier vanzelfsprekend ook doen. We kennen elkaar allemaal en ongeacht de uitslag wordt het na afloop beregezellig. Dat vind ik ook belangrijk.”

Assistent-trainers over BAS - Swift'64