DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Fun Diving kan het hoofd nog net boven water houden: „Het wordt steeds moeilijker"

Fun Diving kan het hoofd nog net boven water houden: „Het wordt steeds moeilijker
Jos Brouwer en Marcel Nieman van Fun Diving bij het zwembad-in-aanbouw.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De bouw van het nieuwe overdekte zwembad in Dronten bereikte het hoogste punten. Jos Brouwer en Marcel Nieman van Fun Diving waren daarbij aanwezig. Zij zijn blij dat hun stichting voor gehandicapte duikers straks terecht kan in een nieuw zwembad. Tegelijkertijd zijn er zorgen.

„Wij zetten ons in voor mensen met een beperking; wàt die beperking ook is”, legt Jos Brouwer uit, „Of het nou mentaal is of dat ze bijvoorbeeld lichaamsdelen missen of een spierziekte hebben of ontwikkelingsstoornissen, iedereen kan bij ons terecht.”

Eén op één

„Vaak komen mensen bij ons die aan geen enkele andere sport kunnen deelnemen”, weet Jos, „Bij ons kan dat wel, want ze gaan onder water en ze hebben beademingsapparatuur. Wij werken één op één. Iedere deelnemer krijgt een duikinstructeur toegewezen. Dat is puur veilig.”

Fun Diving startte in 2005 in West-Friesland. Brouwer en Nieman waren daar vanuit Lelystad actief en zij kregen op een gegeven moment een vraag van een collega-duiker uit Dronten. „Die ving in het weekeinde autistische kinderen op. Hij vroeg ons of we niet iets in deze regio wilden organiseren.”

Jos probeerde het eerst in Lelystad. „Maar hier in Dronten zit het clubhuis van de onderwatersportvereniging vlak naast het zwembad. Daar kunnen we de mensen ontvangen, daar staat een compressor en daarmee kunnen we meteen de flessen vullen.” Dankzij een aantal subsidies kon de club in Dronten aan de slag.

Meepraten

De club is hier nu zes jaar actief en is blij dat er een nieuw zwembad komt. De mannen vinden het ook fijn dat ze in een klankbordgroep mochten meepraten. Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat er een tillift komt: „Belangrijk voor mensen met een beperking, maar ook andere doelgroepen hebben daar profijt van.”

Ze slaakten een zucht van verlichting toen de gemeente afstapte van het plan voor een bad van 2 meter diep: „Want dan was het met bepaalde oefeningen gewoon gevaarlijk geworden als je met al je apparatuur het water in springt. Op ons verzoek zijn ze naar 3 meter gegaan. En wat heel mooi is: er komen beweegbare vloeren in beide baden.”

Uitgekleed zwembad

Toch zijn ze niet 100% tevreden. „Het wordt een beetje een uitgekleed zwembad. Ik begrijp dat ze binnen een bepaald budget moeten blijven, maar ik vind dat een gemiste kans. Daardoor moeten er straks toch weer mensen uitwijken naar bijvoorbeeld Kampen, Zwolle of Lelystad.”

De grootste zorgen betreffen echter de financiën. Wethouder Ton van Amerongen heeft hen in de gemeenteraad al wel enigszins gerustgesteld: exploitant Optisport mag de huurprijzen alleen indexeren.

Clubhuis

Het clubhuis van Onderwatersportvereniging Dronten (OWSVD) gaat echter tegen de vlakte. Fun Diving weet nog niet wat dit voor hen betekent en wat ze straks moeten betalen voor het gebruik van de compressor. „We willen daar graag duidelijkheid over hebben”, zegt Jos Brouwer.

Eigenlijk vindt hij dat de gemeente Dronten wel wat ruimhartiger mag zijn: In Almere en Lelystad wordt het zwembad gesubsidieerd voor gebruikers die werken voor mensen met een beperking. Dronten doet dat niet en dat vinden we erg jammer. We kunnen het hoofd nog boven water houden, maar het wordt steeds moeilijker.”