DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

De Vrijbuiters beleven mooi weekeinde: „Moet je nu eens kijken… hartstikke gaaf!"

De Vrijbuiters beleven mooi weekeinde: „Moet je nu eens kijken… hartstikke gaaf!
Frans Bosma aan de rand van het honkbalveld.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Frans Bosma (46) mag dan pas sinds drie jaar lid zijn van honk- en softbalvereniging De Vrijbuiters, hij schudt de boel als voorzitter van de activiteitencommissie behoorlijk op. Dat merkten de leden en andere gasten de afgelopen dagen tijdens het jaarlijkse honk- en softbalweekeinde.

DeDrontenaar.nl sprak zaterdagmiddag met Bosma.

Wat doen jullie dit weekeinde allemaal?
Frans Bosma: „We hebben een honk- en softbalweekeinde. We zijn gisteravond begonnen met een competitiewedstrijd heren softbal. We speelden tegen een ploeg die altijd een beetje tot het randje gaat. Wel: ze konden het krijgen zoals ze het hebben wilden. We hebben ze met 13-12 vet afgedroogd. Ze gingen na afloop meteen weg, zonder een biertje te drinken. Helemaal goed!”

En de rest van het weekeinde?
„Vanmorgen hadden we een programma voor de pupillen, maar dat hebben we helaas moeten afblazen vanwege de regen. Vanaf één uur was het droog en nu is de honkbalwedstrijd voor de junioren bezig. Die gasten spelen een heel mooi spelletje, da’s echt echt heel leuk. Daarna zijn er vandaag en morgen nog verschillende andere wedstrijden en toernooien, onder andere voor vriendenteams en recreanten.”

Jullie houden ieder jaar zo’n weekeinde?
„Jazeker. Om geld in te zamelen en om spirit in de club te krijgen. We willen mensen enthousiast maken voor onze sport, want die is toch nog steeds redelijk nieuw in Dronten, en dan is zo’n weekeinde prachtig.”

Merk je dat het aanslaat?
„Ja hoor, er komen steeds weer nieuwe mensen binnen. Zelf ben ik ook vrij nieuw bij de club: ik ben op m’n 43ste begonnen en ik ben nu 46.”

Maar we hebben begrepen dat je al wel behoorlijk actief bent.
„Dat klopt. En dan gaat het vooral om dingen maken. Zoals attributen voor de trainingen, die wc-keet heb ik er neergezet. Dat soort dingen regel ik op zo’n manier dat het niks kost. Want we willen met z’n allen dat de club groeit en dat er een clubgebouw komt. Daar gaat de opbrengst van dit weekeinde ook voor een belangrijk deel naartoe.”

Jullie huidige clubgebouw staat op het terrein van zwembad Overboord. Dat wordt gesloopt. Hoe staat het met de nieuwbouwplannen?
„We zijn er wel mee bezig. In welke vorm, dat weten we nog niet precies. Daarover zijn we in gesprek met de gemeente. Het moet in ieder geval aan de rand van het veld komen.”

Hoe gaat het verder met De Vrijbuiters?
„Goed! Je merkt in de voorbereiding naar zo’n weekeinde dat er opeens mensen opstaan om te helpen. Gelukkig zijn dat vooral mensen met een boereninslag zoals ik. Dat zie je aan zo’n dj-stand en aan de bar. Dat kun je gewoon maken met kuubskisten, die je gratis mag gebruiken als je het netjes vraagt. Ik rij als ZZP’er veel met shovels, kranen vrachtwagens op evenementen als Defqon, Decibel Outdoor en Intents. Daar zie je allemaal dingen, die je hier ook kunt gebruiken. Vorig jaar deden we het met drie appelkistjes en moet je nu eens kijken… hartstikke gaaf!”

Wat is het leuke aan De Vrijbuiters?
„De familiaire sfeer. Dat merk je op een dag als vandaag: mensen vinden het allemaal leuk. Je ziet van die voetbalfabrieken waar je in de E9 of de F11 speelt. Hier is aandacht voor iedereen, er heerst een ontzettend leuke sfeer.”