DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Danique Stoop voor de elfde keer op rij clubkampioen Zuiderzeezwemmers

Danique Stoop voor de elfde keer op rij clubkampioen Zuiderzeezwemmers
De clubkampioenen van ZZZ.
Foto: Zuiderzeezwemmers
Redactie: M.H.

DRONTEN - Danique Stoop en de 15-jarige Patrick Kip zijn zaterdag clubkampioen bij de senioren geworden bij de Zuiderzeezwemmers. Danique won bij de dames voor de elfde keer op rij.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

,,Bij de Drontense zwemclub zwommen Lotte Klaver, Mylan Dijkhuis, Kimberley Olieman, Gijs Vesseur, Ilse Tonkens, Jesse Brouwer, Cynthia Smit, Ilmar Stoop, Danique Stoop, Patrick Kip en Luuk Hagting zich tijdens prachtige races naar de Kampioenschap titels.
Op 7 november werden er in zwembad Overboord clubkampioenschappen. Deze waren bijzonder geslaagd, mede door het grote aantal deelnemers -60 om precies te zijn- en de enorme aantallen familie en vrienden die de zwemmers kwamen aanmoedigen.

Sfeervol

Het was een gezellig, ontspannen en sfeervol zwemfestijn, waarbij de temperaturen rond het bad flink opliepen. De vernieuwde opzet om andere clubs uit te nodigen was een goede zet. Het drukt voor ZZZ de kostenpost van de zwembadhuur. Tevens zorgt dit voor extra concurrentie en iets meer adempauze voor de zwemmers tussen hun afstanden in. 

Het programma is bijzonder pittig nu het sinds enkele jaren op één dag wordt afgewerkt. De grootste categorie zwemmers verschijnt vier maal aan de start; alle slagen worden door hun gezwommen. De jongsten en de masters zwommen drie afstanden. 

Er zijn geweldige en ook bijzonder verrassende prestaties neergezet: er werden maar liefst 55 persoonlijke records gezwommen, ondanks het zware programma. 

Verdeling bekers

Dit jaar deed er een flinke groep zwemmers mee van de EZ afdeling van ZZZ onder leiding van hun juf Greet Vaatstra. Bij deze afdeling kunnen jonge zwemmers zich oriënteren in alle takken van de zwemsport, ze leren er de beginselen van onder andere waterpolo, synchroonzwemmen en het wedstrijdzwemmen via het sterrenplan. 

In deze categorie werd op de 50m rug, school en vrijeslag bij de meisjes kampioen Lotte Klaver in een totaaltijd van 2.43.70, als tweede eindigde Alice van Rijn in 2.50.93 en de derde plaats was voor Lieke Dilling in 3.22.47. 

Bij de jongens ging de titel naar Mylan Dijkhuis in een totaal tijd van 3.13.66, tweede werd Bert Hagting in 3.34.03 en de derde plaats was voor Collard Jungeling in 3.39.22. Bij de masters werd op elke slag een bijzonder spannende strijd gestreden tussen de nr. één en twee, De titel ging overigens wel verdiend naar Luuk Hagting in een totaal tijd van 2.03.27, tweede werd Irene Kasteel in 2.06.26 en de derde plaats was voor Everinta Kruik in 2.34.37. 

Bij de zwemmers uit 2006 en 2007 werd de titel heel netjes gewonnen door Kimberley Olieman geboren in 2007 zij eindigde in een totaaltijd van 2.36.26, de tweede plaats was voor Yelena Brouwer in 2.38.68 en derde werd Marith Tonkens in 2.41.77. Bij de jongens werd Gijs Vesseur ook geboren in 2007 kampioen in 2.42.68 en was de tweede plaats voor Jesper Dinger in 2.44.14

De leeftijdscategorie 2004/2005 zwom vierafstanden, 25m vlinder en 50m rug, school en vrijeslag. Vanaf deze categorie worden bonus seconden toebedeeld aan de jongere zwemmers volgens een speciaal verrekening model, om de goede jongere zwemmers in een categorie ook een kans op een podium plaats te bieden. Bij de meisjes werd de titel heel netjes opgeëist door Ilse Tonkens in een totaaltijd van 2.30.79. Zij won alle vier de afstanden. Op een tweede plaats eindigde Suzanne Vesseur met bonus, in 2.41.43. De derde plaats was voor Marte Straatman in 2.50.33. Bij de jongens helaas weinig concurrentie door ziekte, Toch won Jesse Brouwer de titel met een prachtig pr op de 25m vlinder en bonus in een totaaltijd van 2.46.01.

In de overige categorieën werd 50m vlinder en 100m rug, school en vrijeslag gezwommen. In de leeftijd categorie2001 t/m 2003 was Cynthia Smit overduidelijk de snelste, zij pakte de titel met vier vette overwinningen in een totaaltijd van 4.16.40, de tweede plaats was voor Idske Roest met bonus in een tijd van 5.47.00, ook de derde plaats voor Jente Minnaard in een totaaltijd van 5.48.79 was met leeftijd verrekening. 

Bij de jongens ging de titel naar Ilmar Stoop met mooie voorsprongen op alle afstanden in een totaaltijd van 4.18.64. De tweede plaats was voor Martijn Kip met bonus in een tijd van 5.16.09 en Robin Gussenhoven werd met bonus verrekening en de grootste verbeter prestatie op de 100m vrijeslag derde in 5.53.80.

Elfde keer

Bij de dames en de heren werd er een bijzonder spannende strijd gestreden. Door de bonusverrekeningen wisten ze niet helemaal waar ze aan toe waren. Danique Stoop werd voor de elfde keer op rij clubkampioen in een totaaltijd van 3.54.44. Op de tweede plaats eindigde Dagmar Kruik met bonus in 4.09.96 en Lisanne van der heide Heide Andeweg werd derde in 4.15.54. 

Bij de heren was het bijzonder spannend de bijna 15 jarige Patrick Kip een nieuweling in de heren categorie, wist met bonus de titel te bemachtigen in 3.54.30 en Jarick Stoop werd tweede met een bijzonder klein verschil, zijn tijd was 3.54.53. De derde plaats was eveneens voor een nieuweling in deze categorie, Ted Ruiter behaalde een eindtijd van 3.56.71. Erik van der Heide was de grote verliezer, hij werd op de 100m school gediskwalificeerd. De 6 strafseconden die daar voor stonden ontnamen hem zijn zoveelste titel.

De kampioenschappen werden traditioneel afgesloten met de familie/vriendenestafettes, georganiseerd door de jeugd TC-leden. Er was een prijs voor het mooist verklede en het snelste team. 

Feestje bij Avontura

Na afloop van de wedstrijd werd de prijsuitreiking gehouden bij Avontura. Voor alle zwemmers was er een certificaat met hun gezwommen tijden en een vaantje, de traktatie op friet en limonade mogen we hierbij niet vergeten. Uiteraard werden ook alle vrijwilligers hierop getrakteerd.

Gest, Stoop en Kip

Zoals altijd,wordt bij de clubkampioenschappen ook de verbeteringsbeker uitgereikt. Hiervoor worden de persoonlijke verbeteringen van alle zwemmers, door het seizoen heen geregistreerd. Voor het seizoen 2014-2015 ging bij de dames de beker naar Didi Gest en bij de heren naar Jarick Stoop en Patrick Kip. 

Het was verder een speciale prijsuitreiking, waarbij wethouder Van Amerongen een toespraak hield over de plannen rondom het nieuwe zwembad dat op de planning staat. Hij reikte een cheque uit ter waarde van € 450 t.n.v. ZZZ, aan Herman Dijkstra van Stichting Fun-Diving Dronten. Dit is een kwart van de bij elkaar gezwommen sponsorgelden tijdens de sponsoractie die aan het begin van het zwem seizoen werd gehouden. 

Tevens namen de clubkampioenen hun beker in ontvangst van de heer Van Amerongen en hield ook de voorzitter van ZZZ, de heer Geertsma, een bijzonder positieve toespraak. 

Zo kunnen we weer spreken van geweldige kampioenschappen door de prachtige prestaties van de zwemmers, maar ook door de fantastische inzet van de vele vrijwilligers die dit alles mogelijk maakten.''