DeDrontenaar.nl

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

ASVD Zaalvoetbal begint als outsider aan bekerfinale: „Hopen dat wij onze dag hebben”

ASVD Zaalvoetbal begint als outsider aan bekerfinale: „Hopen dat wij onze dag hebben”
Mark de Haan in actie namens ASVD Zaalvoetbal.
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

DRONTEN - In de topsporthal in Almelo staat vrijdagavond (21:30 uur) de finale van de districtsbeker op het programma tussen ASVD Zaalvoetbal en IFC Zwolle. De Zwollenaren spelen een klasse hoger dan ASVD en werden daar ook nog eens afgetekend kampioen. Verdediger Mark de Haan beseft dan ook dat zijn ploeg outsider is.

Mark de Haan (20) maakte op het veld deel uit van de jeugdopleiding van PEC Zwolle en ging daarna via hoofdklasser SC Genemuiden naar SVI. De 20-jarige Zwollenaar is in de zaal bezig aan zijn derde seizoen bij ASVD. De bekerfinale wordt het voorlopige hoogtepunt.

Wat houdt die districtsbeker precies in?
Mark de Haan: „Alle topklassers, hoofd- en de eersteklassers van district Oost doen eraan mee. Wij spelen zelf in de hoofdklasse.”

Hoe belangrijk is die bekerfinale voor jullie?
„Het is voor ons mooi meegenomen, want wij hadden nooit verwacht dat we de finale zouden halen. Als je kijkt naar de tegenstander, hebben we niets te verliezen. Dat betekent dat we lekker vrijuit kunnen voetballen.”

Wat weet je van IFC Zwolle?
„Zij zijn overtuigend kampioen geworden in de topklasse. Ik heb ze een paar keer bekeken. Het is een hele goede ploeg en in principe zijn wij niet de favoriet. Alleen als zij hun dag niet hebben en wij wel, hebben we een kans.”

Heb je ze gescout met het oog op deze bekerfinale?
„Nee, ik woon in Zwolle en er spelen een paar jongens die ik ken. Op het veld voetbal ik bij SVI in de tweede klasse. Een paar van mijn teamgenoten spelen bij Zwolle in de zaal, dus die kom ik vrijdagavond tegen.”

Wat is de kracht van jullie tegenstander?
„Ze spelen met veel beweging en ze scoren heel makkelijk. Ze winnen vaak met groot verschil, omdat eigenlijk iedereen kan scoren.”

Wat gaan jullie daar tegenover zetten?
„Iedereen is in ieder geval aanwezig, dat is lekker. Het belangrijkste is dat we lekker vrijuit voetballen. Dat is wat we de laatste periode doen en dat werkt. We hebben een tactiek afgesproken, waarbij we vooral gebruik willen maken van onze snelle spelers. We zullen het klein houden en proberen vanuit de counter toe te slaan.”

Dronten tegen Zwolle, waarom wordt dat niet halverwege - bijvoorbeeld in Kampen - gespeeld?
„Dat vind ik inderdaad ook jammer, wij hadden zelf ook gehoopt op iets als Kampen. Almelo is niet heel gunstig, maar het is niet anders. De wedstrijd maakt onderdeel uit van een avond met meerdere finales.”

Jijzelf woont in Zwolle. Hoe ben je bij ASVD beland?
„Sander Zuidema heeft me er bij gehaald en sindsdien ben ik niet meer weggegaan. Ik vind het leuk in Dronten: ik vind zaalvoetbal leuk, maar ook het team en het niveau.”

Zie je jezelf als zaal- of als veldvoetballer?
„Ik ben vooral een veldvoetballer. Ik ben er drie jaar geleden bij gehaald om te kijken hoe het is. In het begin kon ik het nog niet zo goed. Inmiddels heb ik het gevoel dat het steeds beter gaat en dat ik steeds meer kan meevoetballen met de jongens.”

Veel veldtrainers zijn niet zo enthousiast over zaalvoetbal. Vind jullie trainer het wel goed?
„Eerlijk gezegd weet ik niet eens zeker of ze weten dat ik zaalvoetbal. Ach, zo lang wij op zaterdag presteren is het in principe geen probleem. Ik vind het gewoon leuk om te doen en meestal spelen we op maandagavond, dus dan is het sowieso prima te combineren. Vroeger voetbalden we toch ook elke dag?”

Wat verwacht je van vrijdagavond?
„We hebben er in ieder geval vertrouwen in. Ook al wordt het lastig en zijn we geen favoriet, we weten dat we het kunnen. Hopen dat wij onze dag hebben, want kunnen we van heel veel teams winnen. En daar gáán we vrijdag voor.”

Aanvang: vrijdag 12 april 2019 21:30