DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Asv Dronten loopt geld mis nu Ziyech bijtekent bij Ajax: „Wat in het vat zit verzuurt niet”

Asv Dronten loopt geld mis nu Ziyech bijtekent bij Ajax: „Wat in het vat zit verzuurt niet”
Menno Braker
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Asv Dronten zou financieel gezien flink hebben geprofiteerd van een grote transfer van Hakim Ziyech. Nu Ziyech heeft bijgetekend in Amsterdam, gaat dat geld aan de neus van de amateurclub voorbij. „Wat ons betreft had hij beter voor een andere club kunnen kiezen”, lacht voorzitter Menno Braker, „Maar wat in het vat zit verzuurt niet.”

Voordat hij de overstap maakte naar de jeugd van SC Heerenveen, voetbalde Ziyech van 2004 tot 2007 bij Asv Dronten. Daardoor krijgt de tweedeklasser bij alle transfers van de Marokkaanse international een zogenaamde ‘solidariteitsbijdrage’.

Ajax

Naar verluid leverde de transfer van FC Twente naar Ajax de club uit Dronten drie jaar geleden 30.000 euro op. „Ik weet niet of dat bedrag klopt, toen zat ik nog niet in het bestuur”, zegt Menno Braker daarover, „Maar het is in ieder geval duidelijk dat het voor een amateurvereniging om veel geld gaat.”

„Om eerlijk te zijn vind ik het dus jammer dat hij heeft bijgetekend. Voor ons was het beter geweest als hij naar bijvoorbeeld Bayern München was gegaan en dat Ajax een goede transfersom had gekregen waar wij een beetje van hadden kunnen meeprofiteren. Maar helaas… op z’n Nederlands gezegd: we piesen naast het potje.”

De voorzitter heeft wel de indruk dat bijtekenen voor Ziyech zelf verstandig is: „Want ik vraag me af of hij op zijn plaats zou zijn bij een club als Real Madrid.”

Moeilijke jaren

Een solidariteitsbijdrage was bijzonder welkom geweest bij Asv Dronten, want de club heeft financieel gezien moeilijke jaren achter de rug. „Het is heel zorgelijk geweest”, erkent Braker.

De nieuwe voorzitter voegt er meteen aan toe dat de verenigingen het afgelopen seizoen weer zwarte cijfers schreef: „En ik hoop dat we aan het eind van het jaar wat geld overhouden, waarmee leuke dingen kunnen doen voor de club en de jeugd.”

Menno Braker is blij dat er onder leiding van Jan Bangma weer een businessclub is opgericht bij Asv Dronten: „En als ik hoor hoeveel geld er inmiddels in zit en hoe het loopt, dan denk ik: we stáán er weer.”