DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Andy Houtkamp woont op Golfresidentie: „Het voelt als twintig jaar terug in de tijd”

Andy Houtkamp woont op Golfresidentie: „Het voelt als twintig jaar terug in de tijd”
Radiojournalist Andy Houtkamp in zijn nieuwe woonomgeving.
Redactie: M.H.

DRONTEN – Sinds december woont NOS-sportverslaggever Andy Houtkamp (62) in Dronten en hij vindt het er geweldig. „Het voelt als twintig jaar terug in de tijd en dat bedoel ik niet negatief. Het is een openbaring om hier te wonen. Mensen zijn vriendelijk, mensen zeggen elkaar gedag, we genieten daar van. Ik was altijd nogal ongeduldig in de auto. Dan zat ik me boos te maken achter iemand die niet opschoot. En nu denk ik, ach, we komen er wel. Het is hier minder gehaast en ja, kennelijk is dat besmettelijk.”

Hij heeft volop tijd om van het Drontense leven te genieten. Sinds de uitbraak van corona is zijn agenda van de een op andere dag helemaal leeg. Ajax - Feyenoord schrapte hij uit de agenda, net als veel andere duels en toernooien. Dat hij deze zomer niet voor de achtste keer als atletiekverslaggever naar de Olympische Spelen afreist, dat vindt Andy Houtkamp het meest spijtig.

„Natuurlijk, het is maar sport en we zijn gezond. Maar zo’n Olympische Spelen meemaken, dat is zó bijzonder. Zo’n stad is twee weken lang het middelpunt van de wereld. Het lijkt of de rest stil staat. Als jij het verslag doet van de honderd meter in een stadion met honderdduizend toeschouwers dan is dat een belevenis. Een WK voetbal is bijzonder, maar de Olympische Spelen staan op eenzame hoogte, die steken daar met kop en schouders bovenuit.”

Voordeel van radio

Sinds 1982 werkt Andy Houtkamp als sportverslaggever. Tien jaar deed hij voor Langs de Lijn verslag van honk- en softbalwedstrijden en daarna werkte hij bij de TROS voor verschillende radio- en televisieprogramma’s. Aan het eind van de jaren negentig stapte hij over naar RTL Sport en daarna naar Sport 7. In juli 1998 keerde hij terug naar Langs de Lijn. Daar is hij nu in dienst als verslaggever voor atletiek, honkbal en voetbal.

Op straat wordt hij niet herkend. „Dat is het voordeel van radio”, vindt hij. „Als je met Jack van Gelder in een restaurant zit merk je hoe het is om overal herkend te worden. Ik kan rustig ergens wat eten en dat vind ik heerlijk. Alleen als ik wat zeg draait iemand zich nog wel eens om met de vraag of ze me ergens van kennen.”

Ajax - AZ

Ajax - AZ was begin maart zijn laatste klus voor Langs de Lijn. „Het lijkt een eeuwigheid geleden. Van een volledige werkweek was het van het een op het andere moment helemaal niets meer. Veertig jaar lang heb ik geen vrij weekeinde gehad. Mijn sociale leven was heel anders dan dat van andere mensen. Feestjes in het weekeinde, daar ging ik niet naar toe. Nu voelt het als spijbelen, een beetje het gevoel van, ik hoor niet thuis te zijn.”

Dat thuis is sinds december op de Golfresidentie in Dronten. „We hadden een heerlijk huis in Hoofddorp. De kinderen waren de deur uit en we besloten om buiten de Randstad naar een woning te zoeken. Goedkoper en rustiger, dat was het idee. We zijn op veel plekken geweest. Lochem, in de buurt van Zwolle en toen kwam mijn zoon met een woning in Dronten. Misschien is dat wat, zei hij. Golfen is mijn grote hobby en we hebben hier een prachtig huis met zwembad. Tja, alleen mag golfen nu ook niet…”

Inburgering

De sportjunkie heeft het moeilijk met zijn lege agenda. „Ik mis de sport gewoon”, geeft hij toe. „Gelukkig heb ik hobby’s. En mijn vrouw heeft het drukker dan ooit. Die geeft cursussen in de zorg en is tien, twaalf uur per dag aan het werk. Ik zorg nu voor haar.”

De inburgering in Dronten is ook al op een laag pitje komen te staan. „We doen altijd wat voor goede doelen. Mijn vrouw had zich aangemeld voor het Alzheimer Café. Dat staat nu stil. Ik was ook gevonden. Ik zou in De Rede een avond voor het goede doel presenteren. Dat soort dingen doen we graag.”

Nu is de agenda blanco. Een hele overgang voor een sportverslaggever. De EK voetbal deels in eigen land, een vakantie naar Japan en daarna de Olympische Spelen in Tokio, dat was grofweg het programma voor Andy Houtkamp deze zomer. „Het zouden mijn achtste Spelen worden en, ik denk, mijn laatste Spelen als journalist. Ik hoop dat ik het volgend jaar alsnog in Tokio kan afsluiten.”

De Golf Residentie (zoals de juiste spelling is) kenmerkt zich door een fijne woongemeenschap waar een positieve sfeer heerst op een gebied waar alle bewoners mede eigenaar zijn. En die ervaring heeft Andy gelukkig inmiddels ook ervaren. Paul van Rijn
Paul van Rijn | donderdag 14 mei 2020 17:57