Willemien Wever was mede-indiener van een van de moties.
Willemien Wever was mede-indiener van een van de moties. Foto: Archieffoto: Maarten Heijenk

Raad geeft fiat aan impuls Biddinghuizen en Swifterbant

DRONTEN - De gemeenteraad van Dronten heeft ingestemd met een voorstel om 1.432.872 euro beschikbaar te stellen voor Biddinghuizen en Swifterbant. Het bedrag is bedoeld om de leefbaarheid in de kernen een impuls te geven. Een aantal partijen vond het voorstel te onzeker waar het de financiële paragraaf betreft. Zij dienden een amendement in om twee nieuwe bestemmingsreserves in te stellen en daarmee de financiële injectie te waarborgen.

Het amendement werd aangenomen, evenals een ander amendement met als strekking dat voor beide dorpen een verschillend traject moet worden bewandeld. Swifterbant heeft namelijk al een actuele dorpsvisie die als leidraad kan dienen. Biddinghuizen niet. 

Zwembaden

Duidelijk is wel dat de inwoners van beide kernen de zwembaden in de dorpen belangrijk vinden. Hoewel deze bijna symbool zijn geworden voor de leefbaarheid van de dorpen, draait het in het voorstel om meer dan dat. Zaken die kunnen bijdragen aan leefbaarheid zijn onder meer sport- en recreatievoorzieningen, maar te denken valt ook aan aspecten als gezondheid en plaats voor ontmoeting. 

Zaken die kunnen bijdragen aan leefbaarheid zijn onder meer sportvoorzieningen en recreatie.

Het eerste amendement dat voorlag betrof die van de verschillende trajecten per dorp, ingediend door Dronten Leefbaar, GroenLinks en PvdA. Dit amendement kon op de sympathie rekenen van andere raadspartijen, maar een punt van discussie was de slotopmerking. Daarin staat dat als er nog voldoende financiële ruimte is om dan in samenspraak met Dorpsbelangen Swifterbant, de inwoners en verenigingen te kijken welke maatregelen nog meer kunnen voorzien in brede welvaart van het dorp. Zaken die dus nog niet zijn benoemd in de dorpsvisie en een aanvulling zijn daarop. 

Verwachtingen

Onder meer fractievoorzitter Willemien Wever van het CDA vond dit de suggestie wekken dat er nog meer mogelijk is. Terwijl dit mogelijk helemaal niet het geval is. "Ik wil geen valse verwachtingen wekken.” 

Barry Hoogezand (VVD) bracht daar tegenin dat er sec staat ‘als er voldoende financiële ruimte is'. Met andere woorden: als er geen geld is houdt het gewoon op. Is dat echter niet het geval, dan kan je kijken wat er nog meer kan worden gedaan om de leefbaarheid in de kernen Biddinghuizen en Swifterbant verder te vergroten.