Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Nederlandse top padel strijkt neer in Dronten: sport is overal aan een flinke opmars bezig

DRONTEN - Leisure World Padel in Dronten was op zondag 10 maart het decor voor de finales van de wintercompetitie padel van de Cupra Eredivisie. Daarmee was de top van de Nederlandse padelspelers heren te zien in Dronten. Deze winnaars van eerder dit seizoen gehouden wedstrijden maakten in twee finales uit wie zich de beste van Nederland mag noemen. Voorafgaand aan de finales had De Drontenaar een gesprek met clubmanager Pieter Gros van Leisure World Padel. Volgens hem is padel overal met een opmars bezig en Dronten is zeker geen uitzondering.

“Padel is echt aan een opmars bezig en inmiddels populairder dan tennis. In Spanje, waar de sport voet kreeg op Europese bodem nadat het was overgewaaid uit Mexico en Argentinië, is padel na het voetbal een van de populairste sporten”, aldus Gros.

Doorgroeien

Het geheim daarvan zit hem volgens Gros in het feit dat je al snel een balletje kunt slaan en dat je er tegelijkertijd haast eindeloos in kunt doorgroeien. Gros: “Met een tennisracket sla je al snel te hard of juist te zacht. Bij padel niet en daarmee is de sport vele malen toegankelijker. Van de andere kant denken mensen soms al snel dat ze er goed in zijn. Tot je tegen een echt goede speler speelt.”

Padel is als sport wat makkelijker en daarmee toegankelijker dan tennis, aldus Pieter Gros.

Die echte toppers waren dus te bewonderen in Dronten. De acht beste padel-heren van het land gingen de strijd aan met elkaar en het niveau lag hoog. Gros: “Dat durf ik wel te zeggen ja. Hoewel de top van Nederland op dit moment nog wel iets is verwijderd van Spanje als topland. Hoe dat komt? Nou, in Spanje zijn er spelers die al van kinds af aan deze sport beoefenen. De sport is pas later verspreid door de rest van Europa waaronder Nederland. Veel spelers hier zijn op zijn vroegst beginnen te spelen toen ze 16 jaar oud waren. Dat is een verschil. Anderzijds kan Nederland dat zeker inlopen." Ook in Dronten is de sport relatief jong. Leisure World Dronten opende in het najaar zijn deuren en richt zich puur op padel. Met 13 banen voor het dubbel en 4 voor enkel is de accommodatie groot te noemen. Dat is een van de redenen waarom de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KLTB) aanklopte in Dronten. 

Gros: “Daarnaast speelde de hoogte van onze accommodatie een belangrijke rol. Met name ook omdat het een indoor event betreft en dan is deze accommodatie toch wel ideaal te noemen. Verder zijn de ruimtes tussen de banen groot en ook dat is een bijkomend voordeel.”

Zelf heeft Gros het padel vijf jaar geleden ontdekt. De eerste drie jaar beoefende hij het recreatief en de laatste jaren steeds fanatieker. De sport is volgens Gros niet alleen leuk om te beoefenen, maar ook heel leuk om naar te kijken. 

Gros: “Het is een van de leukste kijksporten als je het mij vraagt. Met een kleine kanttekening. Je moet wel een beetje op de hoogte zijn van de spelregels, want anders vraag je je als snel af waar je naar zit te kijken. Mijn advies aan mensen die voor het eerst een padelwedstrijd komen kijken, is om eerst een een filmpje van bijvoorbeeld de KLTB te bekijken op YouTube. Snap je de spelregels, dan ben ik er zeker van dat je er ook als toeschouwer van geniet.”