DeDrontenaar.nl

Zondag, 20 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder wacht af wat de gemeenteraad wil met de privacy van afvalpasjes

Wethouder wacht af wat de gemeenteraad wil met de privacy van afvalpasjes
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Inwoners van de gemeente Dronten krijgen straks een afvalpasje, waarmee ze de ondergrondse containers kunnen openen. Bij het aanbieden van dat pasje, registreert de computer kortstondig de persoonsgegevens van de gebruiker. De gegevens over het ‘stortgedrag’ worden in Dronten echter niet opgeslagen. Wethouder Nico Verlaan wacht af of de gemeenteraad vindt dat de privacy van de bewoners daarmee voldoende gewaarborgd is.

De afvalpasjes met chip komen in plaats van de huidige milieupas. Ze komen op naam te staan, onder andere om te kunnen registreren of er nog recht is op het gratis brengen van afval naar de milieustraat (max. 300 kg per jaar).

Persoonsgegevens

De persoonsgegevens worden ook aan de afvalpas gekoppeld, voor het geval iemand zijn pasje kwijtraakt. De bewoner krijgt dan een nieuwe pas en de oude wordt geblokkeerd. Deze kan dan niet meer gebruikt worden om een ondergrondse container te openen.

„Op het moment dat het pasje wordt aangeboden bij de container, weet de computer wie jij bent”, erkent wethouder Nico Verlaan, „Maar degene die dat beheert staat buiten onze organisatie.”

Geen hoeveelheden registreren

De wethouder benadrukt dat de gemeente niet registreert wat iemand in de container stopt. Het enige dat de gemeente te zien krijgt is hoe vol de container zit (in percentages uitgedrukt). Verlaan vindt het terecht dat er geen individueel stortgedrag vastgelegd wordt: „In de gemeente waar ik woon, kun je een brief krijgen dat je te weinig afval hebt. Dat is niet fijn, want dan vragen ze: waar heb jij je afval gelaten? Daarvan moet je je afvragen of je dat wilt.”

Voor de gemeente is het wel belangrijk dat het aantal meldingen van inworp wordt bijgehouden. Deze meldingen geven namelijk informatie over hoe vol de container zit. Hierdoor hoeft de vrachtwagen geen vaste route te rijden om de containers te legen. In plaats daarvan rukt de wagen alleen uit als het vermoeden bestaat dat een container vol is.

Wat wil de gemeenteraad?

De wethouder wacht af of de gemeenteraad tevreden is met de privacymaatregelen. „Wij willen zorgvuldig met de belangen van de bewoners omgaan. Ik wil alleen de informatie hebben die ik nodig heb voor een goed bedrijfsproces. Als de raad daarvan zegt dat ze minder willen, dan moeten we minder doen.”

Hij vindt dat de gemeente Dronten niet voorop moet lopen: „Ik wil gewoon in de middenmoot, aan de veilige kant blijven. Dus ik wacht het af.”

Gevaar voor kinderen

Wàt de gemeenteraad ook beslist, Dronten blijft sowieso met pasjes werken om de afvalcontainers te kunnen openen en sluiten: „Want anders loop je het risico dat er gevaarlijke dingen gebeuren met kinderen.”

Dossier afvalcontainers