DeDrontenaar.nl

Donderdag, 13 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder over verbouwing gemeentehuis: „Ècht nodig dat er wat gaat gebeuren”

Wethouder over verbouwing gemeentehuis: „Ècht nodig dat er wat gaat gebeuren”
Wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Er is geen alternatief, daar moeten we gewoon heel helder in zijn”, zegt burgemeester Aat de Jonge over de voorgenomen verbouwing van het gemeentehuis in Dronten. „Als we het laten zoals het is, groeien we uit ons jasje”, vult wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) aan, „En nieuwbouw gaat vele miljoenen meer kosten.”

„Na 36 jaar is het gemeentehuis echt toe aan een grote renovatie”, vertelt Oosterveld, „Ik heb 42 jaar kantoorervaring, maar tot deze zomer had ik het nog nooit meegemaakt dat je bij wijze van spreken in je zwembroekje moest gaan werken vanwege de warmte. Het is ècht nodig dat er wat gaat gebeuren.”

65.000 euro per ambtenaar

De kosten van de verbouwing bedragen 24 miljoen euro ofwel 600 euro per inwoner en 65.000 euro per ambtenaar. Veel inwoners vinden dat (te) duur. „We willen iedereen er zoveel mogelijk bij betrekken om een breed draagvlak te krijgen”, zegt Jaap Oosterveld daarover. Hoe denkt hij dat draagvlak te creëren? „Dat heb ik nog niet concreet voor ogen”, antwoordt de wethouder.

Burgemeester Aat de Jonge wijst op de discussies over de verbouwing van De Meerpaal: „Dat ging denk ik om 25 miljoen euro en daar was huizenhoge kritiek op, iedereen vond het niks. We hebben het toch gedaan en kijk nu eens wat een prachtig gebouw het is geworden. Draagvlak moet ook groeien. Je kunt het niet masseren, je kunt het niet forceren, maar je moet als overheid ook laten zien dat je wilt investeren in het huis van de democratie. Dáár gaat het uiteindelijk om.”

„Voorop moet staan: we moeten en we mogen trots zijn op onze overheid en onze democratie”, vervolgt de burgemeester, „En die democratie kan alleen maar werken als er goede huisvesting is, als er goede omstandigheden zijn.”

Wij zijn aan de beurt

Volgens Aat de Jonge loopt de gemeente Dronten bij veel nieuwbouwplannen voorop in Flevoland, zoals bij de brandweerkazernes, de winkelcentra en het Meerpaalplein. Als het gaat om het gemeentehuis is er juist een achterstand ten opzichte van andere gemeenten in de provincie: „En nu zijn wij aan de beurt.”

Jaap Oosterveld: „We kunnen het doen omdat we een goede financiële huishouding hebben, er zijn middelen beschikbaar.” Wethouder Ton van Amerongen (VVD) van financiën vertelt dat de verbouwing betaald kan worden uit de reserves. De gemeente Dronten heeft 70 miljoen euro aan reserves en dat betekent dat de gemeente geen geld hoeft te lenen voor de renovatie. Bovendien gaan

Verbouwing gemeentehuis