DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder over Pas van Dronten: ,,Niemand raakt tussen wal en schip’’

Wethouder over Pas van Dronten: ,,Niemand raakt tussen wal en schip’’
Peter van Bergen
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - ,,Niemand raakt tussen wal en schip.’’ Dat zegt wethouder Peter van Bergen over de contributie voor verenigingen die niet meedoen aan de Pas van Dronten. Momenteel zijn er slechts 25 verenigingen en organisaties aangesloten bij die pas. ,,Het is een groeimodel’’, aldus de wethouder.

Via de Pas van Dronten krijgen minima een tegoed, dat ze kunnen besteden bij bijvoorbeeld sport- en culturele verenigingen. De fractie van GroenLinks had vragen gesteld over het feit dat bijvoorbeeld de voetbalverenigingen Asv Dronten, BAS en Reaal Dronten nog niet aan de pas meedoen, evenals de gemeentelijke zwembaden.

In gesprek

Peter van Bergen antwoordde dat de gemeente in gesprek is met de voetbalverenigingen. Voor wat betreft de drie zwembaden (Overboord, De Alk en De Abelen) en Avontura moet er nog een technische hobbel worden genomen.

,,Er is geen sprake van gebrek aan animo’’, beweerde de wethouder, ,,We zijn met diverse verenigingen en instellingen in gesprek en we hopen op korte termijn het aantal activiteiten tot 40 te kunnen uitbreiden. U moet het wel even de kans geven. En als kinderen in de tussentijd willen sporten en het lukt niet, neem dan contact op met de gemeente!’’

Subsidievoorwaarden

De Pas van Dronten heeft volgens de wethouder ten opzichte van het oude systeem als voordeel dat de minima hun contributie niet hoeven voor te schieten. Daar was Paul Vermast (GroenLinks) het mee eens. Hij vindt echter dat deelname van verenigingen niet vrijblijvend kan zijn.

Vermast doet de suggestie om deelname aan de Pas van Dronten deel te laten uitmaken van de subsidievoorwaarden: ,,Want we constateren dat het nieuwe systeem eigenlijk nog niet functioneert.’’

Activeren

De gemeente heeft vlak voor de jaarwisseling 1.100 minima een brief gestuurd dat zij het tegoed op hun pas kunnen activeren. In antwoord op een vraag van Ramazan Yazir (CDA) zei de wethouder dat tot nu toe 2- à 300 passen zijn geactiveerd.

Pas van Dronten