DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder had meteen twijfels bij motie over ‘landjepik’: „Moet me aan de wet houden”

Wethouder had meteen twijfels bij motie over ‘landjepik’:  „Moet me aan de wet houden”
Wethouder Ton van Amerongen (VVD)
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeenteraad heeft in maart besloten om pas op de plaats te maken bij de aanpak van oneigenlijk grondgebruik. B en W hebben de huisadvocaat gevraagd om eens kritisch naar dat besluit te kijken. GroenLinks-fractievoorzitter Paul Vermast vindt dat onbegrijpelijk: „Hoe haal je het in je hoofd?” Volgens wethouder Ton van Amerongen is het logisch: „Het lijkt me niet meer dan normaal dat ik dat doe.”

Huisadvocaat Mark Tunnissen heeft B en W deze week geadviseerd om de motie van de gemeenteraad te negeren. Paul Vermast vindt dat geen pas hebben, zo blijkt uit zijn weblog.

Meteen al twijfels

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) zegt in een reactie dat hij meteen al zijn vraagtekens had bij het besluit van de gemeenteraad: „Ik had twijfels of dit niet op gespannen voet staat met beginselen van behoorlijk bestuur.”

„Het lijkt me niet meer dan normaal dat ik dat doe”, zegt Van Amerongen over de opdracht aan de advocaat, „Ik ben wethouder, ik moet me aan de wet houden.” Hij gaat het advies van de advocaat voorleggen aan de gemeenteraad: „Ik hou ze een spiegel voor. Het is aan de raad om te bepalen wat ze daarmee gaan doen.”

Nog geen standpunt

Zelf hebben B en W hebben nog geen standpunt ingenomen over het advies: „Maar ik kan natuurlijk niet iets doen dat strijdig is met het beginsel van behoorlijk bestuur.”

Is het ook een optie om te zeggen: de gemeenteraad wil het en dan zijn de consequenties voor de raad? „Dat wil ik dan graag horen van de raad”, reageert de wethouder.

Interessant is de mening van wethouder Roelof Siepel. In zijn toenmalige functie als fractievoorzitter van de ChristenUnie stemde hij anderhalve maand geleden vóór de motie. Inmiddels durft hij zijn collega-wethouder niet af te vallen. „Als wethouder heb ik nog geen mening”, reageert hij diplomatiek op de huidige situatie.

Voeten op tafel

De gemeenteraad gaat zich volgende week over de zaak beraden tijdens een evaluatie van het project ‘landjepik’. Dat is weliswaar een openbare bijeenkomst, maar de tijd en locatie worden door de gemeente niet gepubliceerd. Het is namelijk de bedoeling dat de gemeenteraad ‘met de voeten op tafel’ gaat praten over het oneigenlijk grondgebruik.

Oneigenlijk grondgebruik