DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder bezorgd door corona: „Heb er nog net geen slapeloze nachten van”

Wethouder bezorgd door corona: „Heb er nog net geen slapeloze nachten van”
Ton van Amerongen (re.) met Meerpaal-directeur Hans Maris.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Ik heb er nog net geen slapeloze nachten van, maar het zit er wel heel dicht tegenaan.” Dat zegt wethouder Ton van Amerongen (VVD) over de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de gemeente Dronten. „Het raakt echt aan mijn professie als wethouder financiën, maar ook aan alle mooie zaken die je wilt opzetten binnen de gemeente. Het is onzeker of die allemaal nog kunnen.”

Burgemeester Jean Paul Gebben zei eerder deze week dat de coronacrisis de gemeente tot nu toe 8 ton heeft gekost. De wethouder van financiën denkt dat het effect van de crisis dit jaar ‘al heel snel richting één miljoen gaat’.

Lowlands, Defqon en Opwekking

Net als de burgemeester noemt Van Amerongen met name het mislopen van de toeristenbelasting door het afgelasten van Lowlands, Defqon en Opwekking: „Dat scheelt ons zo vijf ton aan inkomsten. Bovendien is het de vraag of die evenementen in 2021 kunnen doorgaan in de omvang zoals we die kenden.”

De wethouder schetst nog geen rampscenario: „Want onze vermogenspositie is op dit moment nog steeds zeer robuust. Die is zodanig robuust, dat we ook eventuele klappen nog op kunnen vangen.”

Sportverenigingen

Tegelijkertijd zijn er onzekerheden. Zo moeten de sportverenigingen misschien worden gecompenseerd: „Mocht het langer duren, dan komen sportverenigingen wellicht nog wat meer in financiële problemen.”

„De gemeente Noordoostpolder int geen huren van de sportclubs. Zover zijn wij nog niet, maar ik noem het als voorbeeld. Ook wij zouden nog een stapje verder kunnen gaan”, aldus Van Amerongen.

De Meerpaal

Een andere onzekerheid is De Meerpaal. „Toevallig had ik net een gesprek met de directeur. Die geeft aan dat waarschijnlijk niet alle theater- en bioscoopvoorstellingen in 2021 door kunnen gaan.”

„Dat zal een effect hebben op De Meerpaal. Wellicht moeten wij daar als gemeente iets aan bijdragen. Ik zeg niet dàt we het gaan doen, maar het zijn allemaal onzekerheden die ertoe bijdragen dat het financieel op dit moment niet rooskleurig is en ik denk ook niet voor het komende jaar.”

De gemeente Dronten hoopt voor de verschillende steunmaatregelen gecompenseerd te worden door het Rijk. De onderhandelingen daarover worden gevoerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. „Ik verwacht daar volgende week de eerste resultaten van te zien”, zegt Ton van Amerongen.