DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | Serieuze zorgen over financiën in Dronten? Of wil CDA het NK ‘oppotten’ winnen?

Redactie: M.H.

DRONTEN - Het CDA stond gisteravond moederziel alleen met haar zorgen over de financiële positie van de gemeente Dronten. CDA’er Ferdinand Zomerman vreest dat de gemeente een eventuele recessie niet kan opvangen. De VVD vroeg zich bij monde van Remco de Maaijer af of het CDA het Nederlands kampioenschap ‘oppotten’ wil winnen.

De gemeenteraad heeft afgesproken dat Dronten een dikke 11 miljoen euro achter de hand moet houden. Volgens de begroting van de komende jaren voldoet de gemeente daar ruimschoots aan. Het CDA vindt echter dat de reservepositie véél te hard terugloopt.

33 miljoen euro

Raadslid Ferdinand Zomerman wees er donderdag op dat de gemeente tien jaar geleden 33 miljoen euro heeft ontvangen uit de verkoop van NUON-aandelen. Over drie jaar is àl dat geld allemaal uitgegeven, onder andere aan de renovatie van het gemeentehuis. In 2010 had Dronten 50 miljoen euro aan reserves, in 2023 is daarvan nog maar 17 miljoen over.

Zomerman vreest niet alleen dat een eventuele recessie niet kan worden opgevangen, hij is ook bang dat allerlei mooie plannen misschien op de bank moeten blijven liggen. Daarbij denkt hij aan het opkappen van Spelwijk in Swifterbant en van de winkelcentra, aan het aanleggen van fietspaden en aan de jeugdzorg.

Het CDA kreeg echter weinig begrip van de rest van de gemeenteraad. „U schetst een wel erg somber beeld”, vond verantwoordelijk wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).