DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | Raad Dronten besluit achter gesloten deuren om nog even te wachten met onderzoek

Redactie: M.H.

DRONTEN - Het door het CDA aangevraagde spoeddebat over de bedrijfscultuur in het gemeentehuis en de rol van burgemeester Aat de Jonge daarin werd vanavond vooral in de achterkamertjes gevoerd. Toen de raadsleden na een lange schorsing terugkwam in de raadszaal, volstonden ze met een korte mededeling. Het door het CDA aangevraagde onderzoek naar de gang van zaken blijft nog even liggen.

De media zijn de afgelopen weken benaderd door ambtenaren van de gemeente Dronten met klachten over de bedrijfscultuur in het gemeentehuis en de rol van de burgemeester daarin. Omroep Flevoland heeft die anonieme bronnen een podium gegeven.

Spoeddebat

Het leidde ertoe dat zes fracties uit de gemeenteraad in een open brief aan deze ambtenaren hebben gevraagd om uit de anonimiteit te treden. Het CDA wilde daarover vanavond een spoeddebat.

Het werd uiteindelijk een mini-debatje tussen D66 en het CDA. De christen-democraten vroegen daarin nogmaals om een onderzoek. „Niet uit betweterigheid of hooghartigheid”, aldus fractievoorzitter Siert Jan Lap.

Niet om melding te maken

Lazise Hillebregt (D66) reageerde namens de zes fracties door te zeggen dat anonieme bronnen welkom zijn: „Maar niet om melding te maken van een misstand.”

Een deel van de anonieme bronnen zou gezegd hebben dat ze in een raadsenquête wel naar buiten wilden treden. De zes fracties - alleen de SP hield zich buiten de beraadslagingen - zagen zo’n officiële enquête echter nog niet zitten.

De komende weken

Er volgde een lange schorsing. Toen de raad terugkeerde in de raadszaal, vertelde Siert Jan Lap dat het CDA samen met de andere fracties gaat kijken naar mogelijkheden voor een onderzoek waar iedereen achter kan staan. Dit moet de komende weken zijn beslag krijgen.

Jan den Boer (SP) snapte er niets van: „Maar wij leggen ons neer bij de meerderheid.”