DeDrontenaar.nl

Maandag, 1 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | B en W trekken lering uit debacle afvalcontainers: „Een beetje afgeraffeld”

Redactie: M.H.

DRONTEN - De kritiek vanuit de gemeenteraad over de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers voor restafval was gisteravond niet mals. „Een aanfluiting zoals het gelopen is”, steigerde Peter Duvekot (SP).

De vraag was gisteravond hoe het heeft kunnen gebeuren. Waarom zijn er zoveel meer containers geplaatst dan de geplande 119? Hoe het financieel zo uit de hand heeft kunnen lopen?

In haar antwoord verwezen B en W naar de snelheid waarmee het allemaal moest gebeuren. Ook de samenwerking tussen verantwoordelijk wethouder Nico Verlaan (CDA) en de ambtelijke organisatie zou niet optimaal zijn geweest.

Lessen getrokken

B en W zeggen er inmiddels lessen uit te hebben getrokken. Wethouder Ton van Amerongen (VVD) zei dat er geen andere projecten lopen, die op dezelfde manier aangestuurd worden als de containers: „Ik neem die verantwoordelijkheid.”

De felste kritiek kwam van de linkse partijen. „De vrijheid om te investeren is niet gegeven, die is genomen”, aldus Albert Bleijenberg (GroenLinks), „Essentieel is dat er geen enkele leiding was. Er was geen sturing, er was geen controle, het verantwoordelijkheidsgevoel bij het college was ver te zoeken, er was geen werkplan, geen voortgangsrapportage, geen financiële planning. Niets was er.”

Afgeraffeld

Peter Duvekot (SP) hield het college verantwoordelijk: „Omdat het snel moest, is het maar een beetje afgeraffeld. Het is niet te verkopen dat dit nergens is opgevallen. Het is een aanfluiting.”

Volgens Duvekot hebben B en W er helemaal niets van geleerd. Dat laatste werd genuanceerd door Remco de Maaijer (VVD). Hij wees op de accountantsrapporten en vond niet dat dit incident breder getrokken moet worden: „Ik vind dit zéér ernstig, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar gaat niet over àlles wat college onder zijn hoede heeft.

Dossier afvalcontainers