DeDrontenaar.nl

Maandag, 13 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Toerisme en evenementen krijgen 53% verhoging toeristenbelasting voor de kiezen

Toerisme en evenementen krijgen 53% verhoging toeristenbelasting voor de kiezen
Kampeerders bij Lowlands.
Foto: Bart Heemskerk.
Redactie: M.H.

DRONTEN - De toeristen- en evenementenbranche wordt hard getroffen door de coronacrisis. Toch stelt het gemeentebestuur van Dronten deze branche een verhoging van te toeristenbelasting met 53% in het vooruitzicht. „Maar we gaan daarover nog in gesprek met de ondernemers”, zegt wethouder Ton van Amerongen, „En dan hoor ik wel wat ze er van vinden.”

Is het niet voorspelbaar wat de sector zal vinden van deze verhoging? De wethouder bevestigt dat, maar voegt eraan toe dat het tarief ook na de verhoging nog zeer gunstig afsteekt bij omliggende gemeenten.

Het is nu tijd

De gemeente Dronten heeft in het verleden met de recreatieondernemers afgesproken, dat de toeristenbelasting niet zou worden verhoogd zo lang het aantal toeristen zou blijven stijgen. Die stijging stagneert nu door de coronacrisis. De aangekondigde verhoging staat daar volgens Ton van Amerongen echter los van: „De oude afspraken dateren uit 2012. Die gelden niet tot in lengte van dagen. Het is nu tijd om dat tarief op te hogen.”

Van Amerongen wijst erop dat de verhoging nog niet is vastgesteld: „Dit is puur een beleidslijn. De besluitvorming moet nog plaatsvinden en er zal interactie zijn met de ondernemers die tariefsverhogingen voor hun kiezen krijgen.”

Differentiatie

In Dronten betalen de toeristen momenteel € 0,95 cent per persoon per nacht. Als het aan B en W ligt wordt dat over twee jaar € 1,45. Zeewolde vraagt € 1,15 voor campinggasten en € 2,20 voor luxere overnachtingen.

„Wij denken ook na over differentiatie”, zegt wethouder Van Amerongen, „Daarbij kun je denken aan een ander bedrag voor evenementen dan voor recreatieondernemers. Dat is een afweging die we nog moeten maken.”