DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Stedebouwkundige over flat De Noord: „Slecht ontworpen gebouw zonder architectonische kwaliteit"

Stedebouwkundige over flat De Noord: „Slecht ontworpen gebouw zonder architectonische kwaliteit
Stedebouwkundige Dick Lentink en architect Herman Dekkers.
Foto: Gemeente Dronten
Redactie: M.H.

DRONTEN - De nieuwe ‘portiekflats’ aan De Noord zijn niet ontworpen door een architect, maar door een tekenaar, stelt Dick Lentink, voormalig stedebouwkundige van de gemeente Dronten. „Deze kwaliteit hoort niet thuis op deze plek. Een gebouw dient sowieso onder architectuur gebouwd te worden.” De gemeenteraad gaat zich na deze oproep nog eens buigen over de architectuur in het dorp.

Een groep verontruste inwoners heeft in september een brief aan de gemeenteraad gestuurd, omdat ze zich ergeren aan de bouwplannen voor De Noord en de Havenkade. Donderdag spraken zij de gemeenteraad toe. Zij vertelden te spreken namens 120 verontruste inwoners.

Slecht ontworpen

Dick Lentink zei over de flats bij het station: „Een slecht ontworpen gebouw zonder architectonische kwaliteit. Heel jammer voor De Noord. Hier moet de kwaliteit nagestreefd worden van het centrum en het Heuvelpark, want het is de belangrijkste route tussen het centrum en het station. Iedereen heeft er elke dag mee te maken. Hier kan Dronten zich tonen als een luxe woongemeente met goed ontworpen gebouwen in een groene omgeving.”

Zijn betoog werd ondersteund door architect Herman Dekkers, die jarenlang deel uitmaakte van de welstandscommissie in Dronten. „Woonwijken hebben we al opgegeven”, treurde hij, „Het maakt niet uit of je in Dronten woont, in Emmeloord of in Oss; het ziet er allemaal hetzelfde uit. Je binnenstad is het laatste wat je nog hebt.”

Heiligschennis

Dekkers riep de gemeente op om de gebouwen uit de beginperiode te handhaven: „Dat is het enige dat je nog hebt aan identiteit. Dronten heeft een futuristische architectuur. Je moet niet teruggaan in de tijd dat Dronten niet bestond. Dat is een soort heiligschennis.”

„Ontwikkelaars gaan voor de markt, voor het algemene”, vindt Herman Dekkers. De architect riep de gemeenteraad op om de projectontwikkelaars niet hun gang te laten gaan: „Anders donder je naar beneden. Dan bestáát Dronten niet meer.”

Een interessant dorp

Het was de fractie van GroenLinks die de brief op de agenda had gezet. „Want wij willen bij dit onderwerp wel eens wat uitgebreider stil staan”, zei fractievoorzitter Paul Vermast, „Hoe willen we zorgen dat Dronten een interessant dorp blijft; een dorp om naartoe te komen omdat het er mooi uitziet, omdat het er interessant uitziet?”

De andere fracties wilden hierover graag van gedachten wisselen. „Je ziet een plaatje en je ziet het resultaat. Wat zit daar tussen? Welke invloed hebben we daarop als gemeenteraad? Daar zouden we het met de welstandscommissie eens over kunnen hebben”, aldus Willemien Wever (CDA).

Ook B en W willen dat gesprek aangaan, al trapte wethouder Ton van Amerongen (VVD) wel meteen op de rem: „Voor het Hanzekwartier hou ik vast aan beeldkwaliteitsplan dat door de raad is vastgesteld.”