DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 10 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

SP heeft ernstige twijfels over privacy bij ondergrondse afvalcontainers: „Het klopt niet”

SP heeft ernstige twijfels over privacy bij ondergrondse afvalcontainers: „Het klopt niet”
Ondergrondse container voor restafval.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De fractie van de SP in de gemeenteraad maakt zich zorgen over de privacy bij het gebruik van de ondergrondse afvalcontainers. Fractievoorzitter Peter Duvekot klaagt omdat B en W foutieve informatie zouden geven: „En dus vraag ik mij af wat er nog meer niet klopt.”

„Er vindt geen opslag plaats van gegevens over inworp in de container”, schrijven B en W in de jaarstukken. „Dat is niet waar”, was het harde oordeel van Duvekot, „Zo gauw ik iets ingooi, wordt dat geregistreerd. Het ding weegt niet, hij telt het aantal keren inworp. Dus hij registreert inworpen.”

Niet helemaal happy

De SP’er constateerde dat zijn partij al eerder vragen heeft gesteld over de privacy: „We zijn daar nog niet helemaal happy mee. Onze concrete vraag is: wat wordt er nog meer opgeslagen aan gegevens?”

Wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) moest het antwoord schuldig blijven. Hij heeft de portefeuille nog maar net overgenomen van zijn collega Ton van Amerongen (VVD). De nieuwe wethouder gaat het uitzoeken.

Nog meer foute info

Overigens blijven de ondergrondse containers een hoofdpijndossier voor het gemeentebestuur, want ook Marloes Hotting (ChristenUnie) had onjuiste informatie gelezen in de stukken van B en W. In haar geval ging het om de plaatsingsdata van de containers. In de jaarstukken staat dat de laatste containers in Dronten in maart zijn geplaatst: „Maar in West is vorig week nog een container geplaatst…”, verwonderde het raadslid van de ChristenUnie zich.

„Ik heb begrepen dat er inderdaad nog een enkele container geplaatst moet worden”, biechtte haar partijgenoot Jaap Oosterveld op, „Mij is op dit moment niet duidelijk wanneer de laatste geplaatst wordt.”

Restafval