DeDrontenaar.nl

Woensdag, 8 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Schuurman wil gedegen onderzoek naar gemeentehuis: „Als je blind en doof bent voor dit geluid...”

Schuurman wil gedegen onderzoek naar gemeentehuis: „Als je blind en doof bent voor dit geluid...”
Gemeentehuis Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De petitie van Vincent Schuurman, waarin hij vraagt om een gedegen onderzoek van àlle opties voor het gemeentehuis in Dronten, is inmiddels door meer dan 460 mensen ondertekend. „Als je blind en doof bent voor dit geluid, dan ben je geen volksvertegenwoordiger”, zegt hij tegen de politiek.

Hoe staat het met de petitie?
Vincent Schuurman: „Boven verwachting. Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten. Toen jullie zondag belden, riep ik gekscherend dat ik op duizend handtekeningen hoopte. Mede door de publiciteit in DeDrontenaar.nl en later Omroep Flevoland ging het heel hard. Inmiddels zit ik boven de 460, dus ik kan wel stellen dat er veel mensen gereageerd hebben, meer dan ik verwacht had.”

Of waren je verwachtingen misschien te bescheiden?
„Vergeet niet dat ik het met hele beperkte middelen gedaan heb, eigenlijk alleen met een berichtje op Facebook en op Twitter. Als je dan ziet hoe groot je bereik is binnen een paar dagen, dat is denk ik helemaal niet slecht.”

Ga je verder nog actie ondernemen?
„Als ik met flyers in het centrum of op het plein ga staan, dan heb ik er zo 4- of 500 bij, dat weet ik wel zeker. Maar daarvoor is het te kort dag en daar heb ik de tijd niet voor. Ik denk ook dat ik met de respons die nu al is binnengekomen een aardig signaal kan afgeven naar alle raadsfracties en naar de wethouder. Ze zien nu dat het echt niet drie of vier mensen zijn die zich hier druk om maken en die willen laten merken dat ze het er niet mee eens zijn.”

Zijn er buiten de petitie om ook veel reacties binnengekomen?
„Van wildvreemde mensen kreeg ik opeens Facebook-berichten en e-mails. Op LinkedIn werd ik benaderd door mensen die ik van heel lang geleden kende. De meesten zeiden: goed dat je dit oppakt en fijn dat er iemand zijn nekt durft uit te steken.”

Zaten er opvallende reacties tussen?
„Iemand die vroeger in Harderwijk gewoond heeft, zei dat ze daar ook bezig zijn geweest met een verbouwing. In Harderwijk hebben ze uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw en deze meneer zei dat er ook in Dronten wel degelijk kansen liggen voor de optie nieuwbouw.”

Waren er ook reacties uit de politiek?
„Ik heb gezien dat de petitie ondertekend is door een paar mensen uit de politiek, maar ik ben niet persoonlijk benaderd. Ook niet door het gemeentebestuur.”

Zijn er mensen geweest die kritiek op je actie hadden?
„Op de site van Omroep Flevoland heb ik één negatief berichtje gezien. Op dat ene berichtje na heb ik van niemand commentaar gehoord. Kennelijk is het dus een onderwerp dat gevoelig ligt en waar heel veel mensen achter staan.”

Weet je al wat je met de handtekeningen gaat doen?
„Daarover ga ik dit weekeinde de knoop doorhakken.”

Je bent opeens een bekende Drontenaar. Je loopt nog niet naast je schoenen?
„Nee hoor en dat gaat niet gebeuren ook. Hier en daar is mijn naam gepubliceerd, maar verder hoef ik niet zo nodig voorop te lopen. Het gaat mij erom dat we wat bereiken, dat er iets mee gedaan wordt.”

Donderdag neemt de gemeenteraad een beslissing. Denk je dat jouw petitie nog het verschil kan maken?
„Dat denk ik wel. Als je blind en doof bent voor dit geluid, dan ben je geen volksvertegenwoordiger, dan ga je voorbij aan de gemeenschap. Volgens mij zitten al die mensen er voor de gemeenschap en dan moet je ook wat doen met het geluid uit die gemeenschap. Als je dat zomaar opzij zou schuiven zonder goede argumentatie, dan is er iets goed mis.”

Verbouwing gemeentehuis