Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

RTV8 had volgens de gemeente geen meerwaarde

RTV8 had volgens de gemeente geen meerwaarde
Gerwin van der Kamp van RTV8 (rechts) luistert naar de argumenten van de gemeente.
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - B en W hebben allerlei formele argumenten, waarom RTV8 geen subsidie meer krijgt. Daarnaast meldde het college vanmiddag tegenover de commissie Bezwaarschriften dat zij de lokale omroep eigenlijk helemaal niet ziet zitten. RTV8 heeft volgens de gemeente ‘geen meerwaarde’.

RTV8 zendt sinds zondagmiddag niet meer uit. De gemeente heeft de subsidie over de tweede helft van 2015 niet uitbetaald en daarom ziet de lokale omroep geen andere uitweg dan het aanvragen van het faillissement. 

De rechter heeft de gemeente inmiddels in het gelijk gesteld. Toch greep RTV8 vanmiddag het laatste strohalmpje door de bezwaren nog een keer toe te lichten bij de commissie Bezwaarschriften.

Vraagtekens

Kees van Oosten zette namens het college uiteen dat de gemeente allerlei wetten en regels aan haar zijde heeft. Daarnaast plaatste hij ook z’n vraagtekens bij het nut van de omroep.

Omdat RTV8 niet voldeed aan de eisen van de mediawet op het terrein van informatie, cultuur en educatie, was er in de ogen van B en W helemaal geen sprake van een lokale media-instelling. En dus had de lokale omroep volgens het college geen meerwaarde.

De maat is vol

,,Het college heeft veel geduld gehad met de omroep’’, betoogde de woordvoerder van B en W, ,,In 2011 en 2012 hebben we enige coulance betracht. We begrijpen dat de omroep haar weg moest vinden. In 2013 heeft het college aandacht voor de Mediawet gevraagd, maar nog niet keihard.’’

,,In 2014 heeft het college gezegd: let op, want het gaat uiteindelijk gevolgen hebben. Vervolgens heeft het college in 2015 gezegd: nu houden we ons aan de eigen belofte, het heeft lang genoeg geduurd, de maat is vol.’’

Alleen vrijwilligers

In antwoord op vragen van de commissie zei RTV8-voorzitter Gerwin van der Kamp dat het met uitsluitend vrijwilligers onmogelijk is om dagelijks tussen 7 en 23 uur 50% van de radio-uitzendingen te besteden aan informatie, cultuur en educatie. ,,En het is lastig om een redacteur in dienst te nemen op basis van reclame-inkomsten.’’

,,Wat is de stand van zaken?’’, wilde de commissie weten. ,,We kunnen het pand niet meer in en we zijn een faillissement aan het voorbereiden’’, antwoordde Van der Kamp. Hij vertelde dat de begroting over 2015 is opgesteld aan de hand van de toegezegde subsidie. ,,En als je de helft niet krijgt en toch de kosten moet betalen, dat lukt niet.’’Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo