DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

PvdA: 80% van de èchte doelgroep heeft Pas van Dronten niet geactiveerd

PvdA: 80% van de èchte doelgroep heeft Pas van Dronten niet geactiveerd
Pas van Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De Pas van Dronten maakt onderdeel uit van de armoedehulp van de gemeente Dronten. Volgens Suzanne Stoop (PvdA) heeft echter 80% van de doelgroep de pas niet geactiveerd. „Het is een vrij land, mensen kunnen zelf die keuze maken”, reageerde Irene Korting (VVD).

„Onzin en flauwekul”, zei de PvdA-fractievoorzitter over de opmerking van haar VVD-collega, „Als jij je kind aan het sporten kunt helpen of aan culturele activiteiten kunt laten deelnemen omdat er 200 of 300 euro op je ligt te wachten, dan ga je mij niet vertellen dat mensen die echt afhankelijk zijn van noodhulp zo’n bedrag uit vrije wil laten liggen.”

Steekproef voedselbank

Mevrouw Stoop baseerde zich op een steekproef van Voedselbank Dronten. Zij zouden 18 klanten, met name gezinnen met jonge kinderen, hebben gevraagd wie gebruik maken van het tegoed op de Pas van Dronten. 80% zou ontkennend hebben geantwoord.

Ferdinand Zomerman (CDA) wees op de cijfers van het gemeentebestuur, waaruit blijkt dat van de 900 mensen met een minimum inkomen 70% de pas wèl heeft geactiveerd: „Ik zie het probleem niet.”

Taalbarrière

Suzanne Stoop: „Natuurlijk hebben mensen hun eigen verantwoordelijkheid, maar als er bijvoorbeeld nieuwkomers of statushouders zijn die misschien door de taalbarrière niet van het bestaan van de Pas van Dronten afweten, dan willen wij ons sterk maken om die mensen nog eens te benaderen.”

De PvdA kondigde een motie over dit onderwerp aan. Wethouder Peter van Bergen zei alvast dat hij het signaal serieus neemt en in overleg gaat met de voedselbank: „Als er dingen gedaan kunnen worden, hoeven we niet te wachten op een motie. Dan regelen we het ter plekke.”