DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Procedure voor benoeming nieuwe burgemeester van Dronten duurt 7 à 8 maanden

Procedure voor benoeming nieuwe burgemeester van Dronten duurt 7 à 8 maanden
Aat de Jonge en Leen Verbeek bij de herbenoeming van de burgemeester in 2016.
Foto: Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - Leen Verbeek, de commissaris van de koning in de provincie Flevoland, wil niet ingaan op vragen over de stand van zaken bij de aanstelling van een waarnemend burgemeester in Dronten. Wel zegt hij dat de procedure voor het benoemen van een vaste opvolger van Aat de Jonge 7 à 8 maanden gaat duren. Hij verwacht dat Dronten vóór de zomer van 2019 een nieuwe burgemeester heeft.

Aat de Jonge heeft in juni zijn ontslag ingediend en stopt per 1 november. Leen Verbeek legt uit dat de procedure rond de benoeming van een waarnemer vertrouwelijk is. De gemeenteraad van Dronten gaat een commissie instellen, die zich buigt over de nieuwe burgemeester. Verbeek laat via een woordvierder weten niets te kunnen zeggen over de rol van die zogenaamde ‘vertrouwenscommissie’ bij de benoeming van de waarnemer.

Betrekken van inwoners

Leen Verbeek: „De wijze waarop de profielschets voor een nieuwe burgemeester wordt opgesteld kan per gemeente verschillen. Bijvoorbeeld het betrekken van inwoners hierbij vraagt meer tijd. De procedure rond in de invulling van de burgemeester-vacature is niet openbaar. Wel vindt hierover nauw overleg met de vertrouwenscommissie vanuit de gemeenteraad plaats.”

De provincie verwacht dat de waarnemend burgemeester voor 1 november benoemd kan worden: „De waarnemer start wanneer de huidige burgemeester de heer De Jonge afscheid heeft genomen en blijft tot het moment dat de nieuwe, kroonbenoemde burgemeester in Dronten aantreedt.”

Burgemeester Dronten