DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 19 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Prijs voor trouwen in het gemeentehuis gaat van 225 naar 490 euro: „Schiet mij maar lek”

Prijs voor trouwen in het gemeentehuis gaat van 225 naar 490 euro: „Schiet mij maar lek”
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Trouwen in het gemeentehuis van Dronten kostte tot nu toe 225 euro. Volgend jaar wordt dat - als het aan B en W ligt - maar liefst 490 euro. „Moet daarmee de inrichting van de nieuwe raadzaal soms betaald worden”, vroeg Paul Vermast (GroenLinks) zich ondeugend af. „Schiet mij maar lek”, riep Suzanne Stoop (PvdA).

De gemeente Dronten wil dat de zogenaamde ‘leges’ kostendekkend zijn. Vorig jaar is gebleken dat bruidsparen opvallend duur uit waren, als ze op een eigen locatie wilden trouwen. Daarom heeft de gemeente nog eens goed naar de tarieven gekeken.

Het leidde tot een tariefsverhoging met bijna 120% voor trouwen in het gemeentehuis. De wethouder legde uit dat het tarief is vastgesteld op basis van de kosten die de gemeente daadwerkelijk maakt.

Echt schandalig

B en W hadden die forse verhoging niet expliciet vermeld in hun voorstel aan de gemeenteraad. Daar waren GroenLinks en PvdA ontstemd over. „Ik voel me niet zo serieus genomen”, klaagde Vermast. Stoop ging nog een stapje verder: „Ik vind dit echt schandalig.”

Wethouder Peter van Bergen trok snel het boetekleed aan: „Ik ben het met u eens. Dit is een forse verhoging en dat hadden we beter moeten uitleggen. Excuses daarvoor.”

Onvriendelijk

Die excuses werden aanvaard, maar over de hoogte van het tarief willen diverse fracties nog wel doorpraten. „Deze abrupte verhoging roept vraagtekens op”, zei Marloes Hotting (ChristenUnie). „Dit kàn gewoon niet, dit is zó onvriendelijk naar de mensen toe”, vond Suzanne Stoop.

Vermast had zijn licht opgestoken bij omringende gemeenten en kwam tot de conclusie dat het trouwtarief in Dronten heel hoog ligt: „Dit kunnen we op geen enkele manier verkopen aan onze inwoners.” GroenLinks kondigde aan eind deze maand, als de gemeenteraad het voorstel behandelt, met een amendement te komen.