DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 19 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Nieuwe wethouder garandeert: verbouwing gemeentehuis wordt geen cent duurder

Nieuwe wethouder garandeert: verbouwing gemeentehuis wordt geen cent duurder
Ewout Berkhof, Dick Verhoeven en Roelof Siepel zetten hun handtekeningen.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De verbouwing van het gemeentehuis kost geen cent meer dan 24,9 miljoen euro. „Ja”, antwoordt de nieuwe wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) volmondig op de vraag of hij binnen het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget blijft.

Bij de aanbesteding van de renovatie is niet alles exact vastgelegd. In plaats daarvan wordt er gewerkt met een zogenaamd ‘bouwteam’, waarin gemeente, architect, aannemer en installatiebedrijf samenwerken.

Gezamenlijk verantwoordelijk

„Het mooie van dit type samenwerking is, dat de deelnemers in het bouwteam er gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn dat we binnen het budget blijven”, legt Roelof Siepel uit, „Het is dus niet dat we van tevoren al keuzes hebben gemaakt, waardoor we later voor voldongen feiten komen te staan.”

Volgens de wethouder levert deze manier van werken creativiteit op in het vinden van oplossingen en om het beheersbaar te maken: „Zowel in de planning als in het budget.”

Budgetoverschrijdingen

Ewout Berkhof van Lomans Amersfoort BV, die de installaties voor zijn rekening neemt, vertelt dat het bouwteam voor zijn bedrijf een belangrijke reden is geweest om in te schrijven voor deze klus. Een traditionele aanbesteding leidt volgens hem veel eerder tot budgetoverschrijdingen.

„In een bouwteam kunnen we onze kennis echt goed inbrengen en vroeg aan de knoppen draaien”, licht Berkhof toe, „Daarom zeggen we tegen deze aanbesteding eerder ja dan wanneer we met vijf of zes partijen moeten vechten om iets dat al helemaal uitgedacht is aan de voorkant, waar geen ruimte meer in zit.”

Dick Verhoeven van aannemersbedrijf Bramer BV uit Vriezenveen is het daar helemaal mee eens: „De manier waarop de klus uitgevoerd gaat worden was voor ons mede aanleiding om te reageren. Aan traditionele aanbestedingen doen wij steeds minder mee.”

Verbouwing gemeentehuis