DeDrontenaar.nl

Woensdag, 12 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Na verbouwing gemeentehuis moet gemeente Dronten straks geld lenen voor Hanzekwartier

Na verbouwing gemeentehuis moet gemeente Dronten straks geld lenen voor Hanzekwartier
Ton van Amerongen (li.) bij de start van de woningbouw aan de Havenkade.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - „De reserves zijn niet onbeperkt.” Dat zei wethouder Ton van Amerongen (VVD) van financiën donderdagavond. Met name de bouw van het nieuwe zwembad en de renovatie van het gemeentehuis hebben een flinke aanslag gedaan op het potje van de gemeente. Het betekent dat er straks waarschijnlijk extern geld geleend moet worden voor het mogelijk maken van woningbouw in het Hanzekwartier.

De gemeente wil in het gebied tussen de Handelsweg, de Lage Vaart en de Energieweg twaalf bedrijven uitkopen. Daarna worden daar woningen gebouwd, wellicht door de firma Van Wijnen.

Met vreemd geld

„Doen we dit met vreemd geld?”, wilde Willemien Wever (CDA) donderdag weten. „We hebben al veel gedaan met ons eigen geld en de reserves zijn niet onbeperkt”, antwoordde de wethouder. Het betekent dat de gemeente op termijn inderdaad weer met ‘vreemd geld’ moet betalen.

Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) herinnerde zich uit het verleden, dat het moeizaam wordt om de grondexploitatie voor het Hanzekwartier sluitend te krijgen. Van Amerongen gaat nog steeds uit van een negatieve grondexploitatie: „Want we moeten grond aankopen en bouwrijp maken.” Wel stelde hij dat er ook meevallers zijn: „Het is niet allemaal negatief.”

Geld uit Den Haag

Willemien Wever vestigde haar hoop deels op Den Haag. De Tweede Kamer wil dat Flevoland 100.000 extra woningen bouwt en daar mag van de CDA’er wel wat tegenover staan: „Het zou prachtig zijn als het rijk financieel bijdraagt. Welke lijntjes zet het college uit in Den Haag?”

„Die lijntjes lopen nu via de provincie”, was de reactie van de wethouder, „We moeten dat niet als gemeenten afzonderlijk doen.”

Hanzekwartier

Verbouwing gemeentehuis

Honderdduizend woningen