DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Meine Breemhaar over renovatie gemeentehuis Dronten: „Dit is gewoon weggegooid geld”

Meine Breemhaar over renovatie gemeentehuis Dronten: „Dit is gewoon weggegooid geld”
Meine Breemhaar
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Daar kun je 25 van deze kantoorvilla’s voor bouwen…”, reageert Meine Breemhaar lachend, als hem gevraagd wordt naar zijn visie op 25 miljoen euro voor de renovatie van het gemeentehuis in Dronten. De eigenaar van Mac3Park is als geen ander thuis in de wereld van de bouw en renovatie van kantoren. Zijn voorkeur gaat uit naar een nieuw gemeentehuis tussen het station en het centrum.

Mac3Park bouwt langs De West in Dronten vijf kantoorvilla’s. Vrijdag sloeg Mieke Breemhaar, echtgenote van Meine, de eerste paal voor villa nummer vier. Het was de ochtend nadat de gemeenteraad van Dronten zich had gebogen over de renovatie van het gemeentehuis. Reden om Breemhaar te vragen naar zijn visie op de huisvesting van de gemeente in zijn woonplaats.

Op de goede plek?

„Tien jaar terug is het gemeentehuis ook al voor vijf of zes miljoen euro gerenoveerd”, zegt de ondernemer, „Bij die renovatie heb ik me ook al afgevraagd: staat het gemeentehuis daar wel op de goede plek?”

„Ik zou kiezen voor een nieuw gemeentehuis aan de weg tussen het centrum en het station”, vervolgt Breemhaar. Hij wijst erop dat de gemeente in de omgeving van het station kantoren wil realiseren. De school Het Perron is daar al gevestigd en er zijn plannen om op den duur ook het Ichthus College en het Almere College te verhuizen naar de stationsomgeving. Het gemeentehuis sluit daar in zijn ogen perfect bij aan.

Gemeentehuis niet slopen

De eigenaar van Mac3Park is niet bang dat de gemeente bij nieuwbouw met een leeg kantoor aan het Meerpaalplein blijft zitten: „Dit gemeentehuis kun je waarschijnlijk wel voor 5 tot 10 miljoen verkopen. Ze hebben het nu over sloop, maar dat is typisch Dronten: als er een school wordt gebouwd, hup de oude school slopen. Ze slopen toch de grachtenpanden in het centrum van Amsterdam ook niet?”

„Je kunt in het huidige gemeentehuis bijvoorbeeld fantastisch goedkope appartementen bouwen, dan heb je een geweldige opbrengst”, vervolgt Breemhaar.

Nieuwbouw kan goedkoper

Hij constateert dat een heel nieuw gemeentehuis volgens B en W 30,5 miljoen kost. Zijn eigen ervaring is dat een serieuze bouwer het wel voor 25 miljoen kan doen: „Ik bouw veel, dus ik weet dat het makkelijk voor 25 miljoen kan!”

„Als je dan 5 of 10 miljoen hebt voor het huidige kantoor en je bouwt een nieuw gemeentehuis van 25 miljoen, dan heb voor 15 miljoen euro een prachtig nieuw gemeentehuis èn je hebt een aansluiting tussen het centrum en het station.”

Lekker dichtbij station

Als extra argument noemt hij het toenemende gebruik van het openbaar vervoer door ambtenaren: „Die zitten dan lekker dichtbij het station. Je ziet op heel veel plaatsen dat gemeente- en provinciehuizen vlakbij het station worden gebouwd. Die stap zou Dronten ook moeten zetten.”

„Dit is gewoon weggegooid geld”, zegt Meine Breemhaar over de huidige plannen. Om er meteen aan toe te voegen: „Maar dat zeg ik, in mijn optiek als ondernemer.”

Verbouwing gemeentehuis