DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 19 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Meerderheid gemeenteraad: Er is geen sprake van een bestuurscrisis in Dronten

Meerderheid gemeenteraad: Er is geen sprake van een bestuurscrisis in Dronten
Gemeenteraad
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er is geen sprake is van een bestuurscrisis in de gemeente Dronten en er bestaat geen aanleiding voor een extern onderzoek of enquête. Dat schrijft de meerderheid van de gemeenteraad in een gezamenlijke verklaring. Alleen de fracties van CDA en SP hebben het communiqué niet ondertekend.

Tijdens een spoeddebat over de positie van burgemeester Aat de Jonge werd vorige week besloten dat de gemeenteraad in beraad zou gaan om te kijken of een intern onderzoek noodzakelijk is. Het CDA had om zo'n onderzoek gevraagd naar aanleiding van anonieme klachten over De Jonge.

Wij kunnen er niets mee

Inmiddels is duidelijk dat het CDA nog steeds niet op één lijn zit met VVD, Leefbaar Dronten, D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA. Deze zes fracties wijzen erop dat niemand van de anonieme klagers zich kenbaar heeft gemaakt.

„Aantijgingen van anonieme bronnen in de media zijn voor rekening van de bron zelf. Wij kunnen daar zonder melding niets mee”, aldus de zes fracties. Zij nemen afstand van publicaties over het vermeende slechte functioneren van de burgemeester.

Onjuiste veronderstellingen

Volgens de zes fracties zijn verschillende veronderstellingen van het CDA onjuist. Daarmee vervallen volgens de meerderheid van de raad de belangrijkste overwegingen van het CDA om een onderzoek in te stellen.

Zo had het CDA geschreven over een groot aantal mutaties in het gemeentehuis. Onzin, schrijven de zes fracties: „Er zijn 9 medewerkers in de afgelopen 5 jaar vertrokken met een overeenkomst. Geen van deze medewerkers heeft de gang naar de rechter gemaakt. Zij zijn er in onderling overleg uitgekomen met hun werkgever. Het personele verloop in de gemeente Dronten is juist laag en het ziekteverzuim laat een gemiddeld beeld zien voor vergelijkbare gemeenten.”

De overblijvende overwegingen worden gezien als interne CDA-aangelegenheid. Deze hebben betrekking op het plotselinge vertrek van de CDA-wethouders Dirk Minne Vis en Nico Verlaan.

Verklaring zes fracties