DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Kiest gemeente aannemer voor Redeplein op z’n blauwe ogen?

Kiest gemeente aannemer voor Redeplein op z’n blauwe ogen?
Wethouder Dirk Minne Vis op het Redeplein.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Bij een aanbesteding doen aannemers doorgaans een prijsopgave naar aanleiding van een concreet bouwplan. De gemeente Dronten gaat het bij het Redeplein andersom doen: eerst een aannemer zoeken, daarna een bouwplan maken.

De fracties van ChristenUnie en vooral GroenLinks plaatsten vorige week hun vraagtekens bij die volgorde. ,,Hoe komt u op zo korte termijn aan een aannemer?’’, wilde Jaap Oosterveld (ChristenUnie) weten.

Wat wil je verdienen?

,,U weet nog niet wat u wilt maken, u weet nog niet wat u wilt bouwen, u weet nog niet hoeveel boompjes u er wilt neerzetten en tòch selecteert u al een aannemer’’, zei Albert Bleijenberg (GroenLinks), ,,Doet u dat op z'n mooie blauwe ogen? Of vraagt u aan de aannemer: wat wil je verdienen?’’

In zijn antwoord vertelde wethouder Dirk Minne Vis dat er een bouwteam komt met daarin de gemeente, de architect en de aannemer. Dit bouwteam moet in de ogen van B en W gaan bepalen hoe het vernieuwde plein er uit komt te zien.

Tijd winnen

De gemeente bepaalt in de aanbesteding waaraan het plein moet voldoen en welk budget er beschikbaar is: ,,Aannemers kunnen in de aanbesteding meedenken hoe zij onze vragen over de inrichting van het plein het best kunnen invullen. Wij selecteren dan de aannemer die daaraan qua prijs, aanbod en meedenken het meest tegemoet komt. Daarmee win je tijd.’’