DeDrontenaar.nl

Maandag, 3 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Kaartjes met alle info over openbare ruimte in Dronten nu voor iedereen beschikbaar

Kaartjes met alle info over openbare ruimte in Dronten nu voor iedereen beschikbaar
Informatie over de openbare ruimte in Biddinghuizen.
Foto: screenshot dronten.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Wat is dat voor boom voor mijn huis? Waar vind ik welke speeltoestellen? Waar ligt precies de riolering? Al dit soort vragen over de openbare ruimte in de dorpen Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant is sinds kort met paar simpele muisklikken terug te vinden. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) geeft een toelichting.

Jullie noemen het de ‘BOR-viewer’. Wat is het precies?
Roelof Siepel: „We moeten er nog een betere naam voor bedenken. Als gemeente hebben we onnoemelijk veel informatie. Daaronder heel veel over de openbare ruimte. Wij hebben besloten die informatie niet voor onszelf te houden en ook beschikbaar te stellen voor de inwoners.”

Waar kunnen de inwoners die informatie vinden?
„Op de website van de gemeente Dronten hebben we het gepubliceerd onder het hoofdstuk ‘openbare ruimte’. Als je daar wat gaat rondsnuffelen, vind je allerlei kaartmateriaal met onderliggende informatie over hoe de openbare ruimte is ingericht.”

Aan wat voor zaken moeten we dan denken?
„Dat gaat over: waar zijn groenperken, waar ligt de riolering, welke boom of welke speeltoestellen staan waar, waar staan de straatlantaarns. Voor een deel is dat hele functionele informatie, die wij als gemeente nodig hebben voor het beheer van onze openbare ruimte.”

Is de gemeente Dronten de enige gemeente die dit allemaal openbaar maakt?
„Ik heb begrepen dat we niet de enige gemeente zijn, maar we zijn wel koploper.”

Het lijkt een enorm karwei om deze informatie te verzamelen.
„Die informatie hebben we natuurlijk al heel lang. Onze buitendienstmedewerkers hebben. als het bijvoorbeeld gaat om onderhoud van speeltoestellen of controle van bomen, een ipad bij zich om de informatie te registreren. Ik denk wel dat we ongeveer een jaar bezig zijn geweest om dit technisch mogelijk te maken op onze website.”

En wat heeft de inwoner eraan?
„Als inwoner kun je er leuke informatie uit halen. Bijvoorbeeld: je bent benieuwd wat voor boom er naast jouw woning staat en wanneer die boom daar geplant is. Dan zoek je je eigen straat op, je klikt op de boom en dan meldt de website de gevraagde informatie. Hetzelfde geld voor speeltoestellen. Maar ik wil vooral iedereen uitnodigen: kijk zelf eens op die website wat voor informatie er allemaal is.”

Is het alleen leuk of hebben de inwoners er ook echt wat aan?
„Het is op dit moment vooral leuk. Maar als je het hebt over de verdere ontwikkeling, dan zou het in de toekomst ook mooi zijn als je van het groenperkje voor jouw deur weet in welk jaar het aan de beurt komt om te renoveren.”

Dus op dit moment is het nog niet nuttig?
„Jawel hoor. Je kunt bijvoorbeeld een kaart selecteren waar alle eiken in de gemeente Dronten staan. Als je je hond wilt uitlaten en dat liever niet in de omgeving van eiken doet in verband met de eikenprocessierups, dan kun je dus meteen zien waar de eikenbomen staan.”

Dat betreft alleen de gemeentelijke eikenbomen?
„Ja. En het gaat om binnen de bebouwde kom. Je moet èrgens beginnen… De eiken in de tuinen van particulieren en de eiken van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer of Flevolandschap hebben we dus niet in beeld.”

Kunnen inwoners in de toekomst op deze site ook hun meldingen kwijt?
„Dit is een begin, een eerste stap in het ontsluiten van de informatie. Het wordt in de toekomst verder uitgebreid en dat zou dan inderdaad een mooie impuls aan onze dienstverlening kunnen geven. Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor onszelf. Zodat we in een straat niet meer hoeven te zoeken over welke straatlantaarn die melding nou alweer ging.”

Als de kaart zelf niet klopt kan men natuurlijk wel een melding maken op www.verbeterdekaart.nl
Edwin Pleijsier | maandag 6 juli 2020 09:04