DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Hondenbelasting en OZB: Teruggeven aan hardwerkende Drontenaar of goedkoop scoren?

Hondenbelasting en OZB: Teruggeven aan hardwerkende Drontenaar of goedkoop scoren?
hondenbelasting
Foto: kim_hester
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Geld teruggeven aan de hardwerkende Drontenaar”, noemde VVD’er Barry Hoogezand het. „Goedkoop scoren”, vond Paul Vermast (GroenLinks). Het op initiatief van de VVD afschaffen van de hondenbelasting en het terugschroeven van de OZB-verhoging is nog steeds niet ingedaald bij Vermast: „Straks is diezelfde hardwerkende Drontenaar de dupe als er bezuinigd moet worden. Want dan gaat het weer vooral ten koste van het sociaal domein en de sociaal zwakkeren.”

De begrotingsdiscussie in de gemeenteraad ging gisteren vooral over boekhoudkundige zaken. Oppositiepartijen als CDA, D66 en PvdA maakten zich zorgen het aantal incidentele posten in de begroting. „Als je ze bij elkaar optelt heb je het over miljoenen”, wist Lazise Hillebregt (D66).

Onszelf rijk rekenen

„Rekenen we onszelf niet rijk?”, vroeg Suzanne Stoop (PvdA). „Als zo doorgaan kunnen we straks niets bekostigen, dan moeten we nog veel meer bezuinigen”, vreesde Ferdinand Zomerman (CDA).

„Worden er niet te veel ambities uitgevoerd door huidige college?”, wilde Zomerman weten. „Tè veel ambities? Een groter compliment kun je een college niet geven”, reageerde wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).

De wethouder wees erop dat de gemeenteraad de komende jaren voldoende mogelijkheden krijgt om keuzes te maken. Van Bergen vond steun bij partijgenoot Jan Ammerlaan: „Het doemscenario dat de heer Zomerman ons voorspiegelt gaat ietwat te ver.”

Hondenbelasting

VVD en GroenLinks vochten ondertussen een robbertje uit over het schrappen van de hondenbelastingen en het verhogen van de gemeentelijke belastingen met 1,7% in plaats van de voorgestelde 4,5%. Beide lastenverlagingen zijn een initiatief van de VVD.

Vermast (GroenLinks) wees erop dat er binnenkort weer bezuinigd wordt: „Misschien moeten we zeggen: die besluiten waren niet zo verstandig en we draaien ze terug. Ik ben benieuwd of die politieke moed er is. Het zou mij verbazen.”

Aantrekkelijker

Volgens Hoogezand stáát zijn VVD voor solide overheidsfinanciën: „Wij hebben gezorgd voor een lastenverlichting, wij hebben van Dronten een aantrekkelijker woonplaats gemaakt.” Vermast sputterde tegen: „Het verhaal van de heer Hoogezand deugt niet. ‘Omdat het kan’ is geen serieuze dekking. Dit was geen financieel beleid, dit was goedkoop scoren.”

„Ik begrijp de linkse reflex die zegt: méér belasting. Maar wij willen geen onnodige belastingen heffen. Wij wilden het geld teruggeven aan de hardwerkende inwoner van Dronten”, probeerde Hoogezand.

Suzanne Stoop (PvdA) vond dat de gemeente die extra tonnen nu goed had kunnen gebruiken: „U hebt het niet aan àlle Drontenaren teruggegeven, maar alleen aan de hondenbezitters. Bovendien krijgen we straks het nieuwe hondenbeleid. En wie mag dat betalen? Juist: àlle Drontenaren.”