DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Herinvoering van hondenbelasting is optie voor B en W; VVD wil geen jojobeleid

Herinvoering van hondenbelasting is optie voor B en W; VVD wil geen jojobeleid
Remco de Maaijer (VVD)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De hondenbelasting is vorig jaar afgeschaft in de gemeente Dronten. In de enquête van het gemeentebestuur voor de komende bezuinigingsronde wordt een ‘lage hondenbelasting’ toch weer als optie genoemd. Paul Vermast (GroenLinks) moet er hartelijk om lachen, Remco de Maaijer (VVD) begrijpt het wel.

Het gemeentebestuur is bezig met een bezuinigingsoperatie (in jargon: ‘herijking’). De inwoners mogen in een enquête aangeven waar meer of minder geld aan mag worden uitgegeven. Daarbij kan een keuze worden gemaakt uit zestien onderwerpen, waaronder hondenbelasting.

Goed om te toetsen

De hondenbelasting is vorig jaar afgeschaft op initiatief van de VVD. „Op zich is het goed dat nu in de volle breedte wordt gekeken naar wat de voorkeur heeft van inwoners en ondernemers”, reageert fractievoorzitter Remco de Maaijer op het noemen van de hondenbelasting in de enquête, „Het is altijd goed om dat even te toetsen.”

De VVD’er voegt er desgevraagd aan toe: „Ik ben zelf geen voorstander van jojobeleid, dus ik zou er niet voor zijn om het op zo korte termijn alweer te veranderen. Aan de andere kant begrijp ik ook dat B en W zeggen: àlles is bespreekbaar en dat laten we zien door zelfs dit op de agenda te zetten. Maar wat onze voorkeur heeft, dat is duidelijk.”

Buitengewoon geestig

GroenLinks is steeds tegen de afschaffing van de hondenbelasting geweest. Fractievoorzitter Paul Vermast vindt het ‘buitengewoon geestig’ dat deze belasting nu weer opgevoerd wordt: „Maar in het totaal van de herijking ga je natuurlijk ook naar de inkomstenkant kijken.”

Vermast schat in dat in de gemeenteraad geen meerderheid te vinden is voor de herinvoering van de hondenbelasting: „En dan is het absurd dat het toch in deze enquête genoemd wordt."

,,Je vraagt je af of degene die deze enquête heeft opgesteld wel goed geïnformeerd is. En dat maakt dat je misschien ook vragen kunt stellen bij de rest van de enquête.”

Bezuinigingen gemeente Dronten