DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

GroenLinks wil internetverkiezing over verdeling van 100.000 euro uit ideeënpotje

GroenLinks wil internetverkiezing over verdeling van 100.000 euro uit ideeënpotje
Paul Vermast (GroenLinks)
Foto: © Jennifer Sauer
Redactie: M.H.

DRONTEN - Op initiatief van GroenLinks heeft de gemeenteraad van Dronten 100.000 euro beschikbaar gesteld voor ideeën van bewoners. Diezelfde partij stelt nu voor om dat geld te verdelen aan de hand van een internetverkiezing onder de inwoners.

Alleen de SP stemde in november tegen het plan van GroenLinks. Peter Duvekot herhaalde donderdag zijn bezwaren: „Het is een veredelde prijsvraag.”

Spraakverwarring

De rest van de fracties vindt die 100.000 euro nog steeds een goed idee, al was er donderdag meteen sprake van verwarring. Onlangs werd in het gemeentehuis namelijk een ideeënmarkt gehouden. Ging dat nu om hetzelfde potje, wilde de ChristenUnie weten. Wethouder Ton van Amerongen (VVD) antwoordde dat die ton over dit kalenderjaar gaat en de ideeënmarkt over volgend jaar.

Verwarring ontstond er ook, toen Lazise Hillebregt (D66) twee voorbeelden van ideeën noemde: het planten van een boom en het aanleggen van een speeltuintje. „Die voorbeelden komen toch niet in aanmerking?”, meende Suzanne Stoop (PvdA). Zij wees erop dat het alleen om incidentele plannen gaat en dat een boom of een speeltuintje ook onderhoudskosten met zich meebrengen.

Internetverkiezing

Paul Vermast (GroenLinks) vond het vooral belangrijk dat het gemeentelijke presentje gaat leven onder de inwoners. „Ik stel voor dat de plannen met de meeste stemmen doorgaan. Dat leidt tot reuring en misschien tot andere creatieve ideeën.”

Wethouder van Amerongen zei in een reactie dat B en W alle ideeën gaan inventariseren. De plannen die voldoen aan de criteria, worden aan de gemeenteraad voorgelegd. Daarna beslist de raad over de verdeling van het geld.

Paul Vermast bracht daarop nogmaals zijn internetverkiezing onder de aandacht: „Dat maakt het voor ons ook een stuk makkelijker.” Het CDA vond het bij monde van Siert Jan Lap een goed idee, de overige fracties hielden de kaken op elkaar.