DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

GroenLinks lijkt de enige die wil laten betalen per klepopening van ondergrondse containers

GroenLinks lijkt de enige die wil laten betalen per klepopening van ondergrondse containers
Danieke van Baal (GroenLinks)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er zijn verschillende gemeenten, waar inwoners moeten betalen per kilogram die ze in een ondergrondse container voor restafval gooien. Andere gemeenten vragen een vast bedrag per klepopening. In Dronten is het gemeentebestuur tegenstander van zo'n systeem. In de gemeenteraad lijkt GroenLinks de enige pleitbezorger.

„Wij zijn voorstander van ‘de vervuiler betaalt’”, zei Danieke van Baal woensdagavond bij de behandeling van de afvalstoffenheffing. Daarbij doelde het GroenLinks-raadslid niet alleen op de milieustraat, waar straks voor alles boven de 100 kilogram moet worden betaald, maar ook op de ondergrondse containers.

Verbazing

Bij Dinand Ekkel (CDA) viel de mond open van verbazing. Van Baal zei echter dat haar fractie ook in het verleden al heeft gepleit voor het gedifferentieerde tarief - kortweg ‘diftar’ - bij de ondergrondse containers. Ekkel is bang dat inwoners hun restafval dan elders gaan storten.

Volgens Danieke van Baal wordt er nu ook al illegaal afval gestort, misschien niet zozeer naast de containers alswel erin. Ze wijst op de berichten van wethouder Siepel dat inwoners hun badkamertegels en tuinafval in de ondergrondse containers gooien: „Wij willen die vervuiling natuurlijk niet in de bosjes, maar óók niet in de ondergrondse containers.”