DeDrontenaar.nl

Maandag, 1 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gezamenlijke motie van de oppositie: Kom met èchte scenario’s voor gemeentehuis Dronten

Gezamenlijke motie van de oppositie: Kom met èchte scenario’s voor gemeentehuis Dronten
De fractie van de SP heeft de motie ondertekend, maar Tom de Kruijff (rechts) stemt vanavond waarschijnlijk niet mee.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - De vijf oppositiepartijen in Dronten komen vanavond tijdens de raadsvergadering met een gezamenlijk voorstel. Zij roepen het college op om een extern en onafhankelijk onderzoek te laten doen naar nieuwbouw van het gemeentehuis èn naar goedkopere renovaties.

De motie is ondertekend door D66, PvdA, GroenLinks, CDA en SP. Zij hebben met z’n vijven in principe 13 van de 27 zetels in de gemeenteraad, maar het opgestapte SP-raadslid Tom de Kruijff stemt waarschijnlijk niet mee.

Keuzes zichtbaar maken

De vijf partijen zijn het ermee eens dat het gemeentehuis niet meer voldoet aan de eisen van de tijd. Ze schrijven echter ook: „De raad moet aan haar inwoners zichtbaar kunnen maken op basis van welke afwegingen zij tot een keuze is gekomen, in het bijzonder daar waar het om grote uitgaven gaat.”

B en W hebben enkele bezuinigingsopties aan de raad voorgelegd. Volgens het college kan er maximaal 3,5 miljoen euro bespaard worden op het totaal van 24,9 miljoen. De oppositiepartijen vinden dat onvoldoende, vooral ook omdat deze voorgestelde opties ten koste gaan van duurzaamheidsmaatregelen.

Roept vragen op

De gemeenteraad heeft in november unaniem gekozen voor renovatie van het gemeentehuis en dus tegen nieuwbouw. De vijf partijen schrijven nu, dat dit is gebeurd op basis van de stellingname dat nieuwbouw veel duurder is. Ze zeggen dat ze pas deze maand de beschikking kregen over details over de kosten van nieuwbouw: „En deze roepen de nodige vragen op.”

Als het aan de oppositie ligt, wordt er vanavond geen beslissing genomen over de verbouwing van het gemeentehuis. Zij willen dit uitstellen tot mei.

Verbouwing gemeentehuis