DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeentes hebben te vroeg gejuicht over hulpmiddelen: „Lijkt een smerig juridisch spel”

Gemeentes hebben te vroeg gejuicht over hulpmiddelen: „Lijkt een smerig juridisch spel”
Peter Duvekot (SP)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft te vroeg gejuicht bij de bekendmaking dat het contract voor de levering van hulpmiddelen zou overgaan naar de firma Welzorg. Wethouder Peter van Bergen biecht op dat de onderhandelingen tussen de oude en nieuwe leverancier vooralsnog zijn stukgelopen. „Onze gemeenten lijken gebonden aan een wurgcontract”, concludeert Peter Duvekot, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad, „Het lijkt een smerig juridisch spel.”

De gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Urk waren al geruime tijd ontevreden over de levering van rolstoelen, scootmobielen trapliften en dergelijke door het Hulpmiddelencentrum (HMC). Daarom werd besloten afscheid te nemen van dit bedrijf en in zee te gaan met Welzorg. Dit zou op 1 december zijn beslag krijgen.

Overname is mislukt

Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) stelt vandaag dat de gesprekken mislukt zijn. Op het moment dat de overname openbaar werd gemaakt, had hij het signaal van beide bedrijven dat het alleen nog over punten en komma’s ging.

Inmiddels weet hij beter: „We moeten constateren dat HMC en Welzorg er niet uitgekomen zijn.” De onenigheid tussen beide bedrijven zit ‘m vooral in de bepaling van de waarde van al uitgeleende hulpmiddelen.

„Ik vind het heel teleurstellend en met name uitermate vervelend voor onze inwoners”, vervolgt de wethouder, „Het betekent dat de onzekerheid, waar we al lange tijd mee te maken hebben, voortduurt.”

Schuldvraag

Over de schuldvraag laat Van Bergen zich niet uit: „De partijen zijn er nog niet uitgekomen, dat is het. Ik ga niet praten over schuld.”

Kan dan op z’n minst gesteld worden dat de drie gemeenten te vroeg gejuicht hebben? „We zijn natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan”, antwoordt de wethouder, „We hadden langdurig met elkaar gesproken en van beide partijen kregen we het signaal: we gaan er uitkomen.”

Gesprek met HMC

Nu de beide bedrijven er toch nog niet zijn uitgekomen, loopt het bestaande contract van de gemeente met HMC gewoon door. De inwoners die een hulpmiddel hebben, krijgen hierover deze week een brief. De gemeente is weer in gesprek met HMC om levering, reparaties en onderhoud van hulpmiddelen alsnog op een goed niveau te brengen.

„HMC blijft de hulpmiddelen leveren en we zien erop toe dat het goed gebeurt. Mocht dat niet het geval zijn, dan hopen we dat de inwoners het melden. In dat geval zoeken we een andere oplossing buiten HMC”, aldus Peter van Bergen, „Maar we gaan er van uit dat dit niet nodig is.”

Desnoods acties

De SP heeft zich de afgelopen maanden in Dronten intensief met dit dossier beziggehouden. Peter Duvekot kondigt aan zich te gaan inzetten om een correcte dienstverlening bij HMC af te dwingen: „Desnoods met acties. De inwoners mogen hier niet de dupe van worden!”

Ondertussen blijven HMC en Welzorg proberen er toch nog uit te komen. Lukt dat niet, dan moet de gemeente Dronten wachten tot januari 2021. Dan pas kan de levering van hulpmiddelen opnieuw worden aanbesteed.

Hulpmiddelenzorg