DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 19 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeenteraad wil nu tòch een debat over het omleggen van De Zuid bij de Open Hof

Redactie: M.H.

DRONTEN - Omwonenden, het Hospice en een deel van de gemeenteraad zijn niet blij met de plannen voor het omleggen van De Zuid naar de andere kant van de Open Hof. Deze operatie kost 2,6 miljoen euro en er is toe besloten zonder dat de gemeenteraad erover gesproken heeft. Dat laatste gaat nu alsnog gebeuren.

De raad had in eerste instantie met een hamerslag besloten om 2,6 miljoen euro uit te trekken voor het omleggen van De Zuid. GroenLinks probeerde het onderwerp meerdere keren op de agenda te krijgen, maar wethouder Nico Verlaan wilde daar niets van weten.

Nieuwe politieke realiteit

Inmiddels is de CDA-wethouder opgestapt en behoort GroenLinks tot de partijen die het college van VVD en Leefbaar Dronten ondersteunen. Die nieuwe politieke realiteit zorgde er gisteravond voor dat de gemeenteraad opeens unaniem akkoord ging met het voorstel van de vier voormalige oppositiepartijen (GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie) om elkaar toch nog eens goed in de ogen te kijken over die 2,6 miljoen.

Paul Vermast (GroenLinks) benadrukte dat er rond De Zuid een aantal dingen niet goed is gegaan. Daarbij noemde hij in ieder geval de communicatie. Volgens de vier partijen is er veel onrust en onbegrip bij de omwonenden en bij Hospice Dronten.

Waarom moet het

Daarnaast is Vermast het ook inhoudelijk niet met het plan eens: „Het is onvoldoende duidelijk waarom het op deze manier moet.” Het college heeft de afgelopen week argumenten gepubliceerd voor de omlegging en Ferdinand Zomerman (CDA) vroeg zich waarom GroenLinks hier geen genoegen kan nemen.

„De beantwoording was buitengewoon mager”, reageerde Vermast, „Ook de snelheid waarmee het moet irriteert ons. Waarom 2,6 miljoen euro uittrekken om een bocht te verleggen? Ik vind dat veel geld.”

Meerpaalplein

De fractievoorzitter haalde de langdurige discussies over het Meerpaalplein in herinnering: „Toen hebben we bijna een jaar gedebatteerd over 500.000 euro. En dan nu met een hamerslag 2,6 miljoen euro?”

Zijn argumenten overtuigden kennelijk de hele gemeenteraad, want iedereen stemde uiteindelijk vóór het voorstel om er nog eens goed over te praten.

Dossier omleggen De Zuid