DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente wil minder autoverkeer en voetpad met 'oranje, warme klinker' op De Rede

Gemeente wil minder autoverkeer en voetpad met 'oranje, warme klinker' op De Rede
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het voetpad aan de Zuidkant van het Meerpaalplein -langs onder andere de Scapino, Rabobank en De Rede van Dronten- krijgt dezelfde klinker als de rest van winkelcentrum Suydersee. Dat plan werd gisteren door de gemeente Dronten gepresenteerd aan de betrokkenen.

'Zoekverkeer' op De Rede

De gemeente is niet blij met de huidige situatie op De Rede (de weg langs het Meerpaalplein). Volgens landschapsarchitect Annemiek van Koldenhoven van bureau BDP Khandekar rijdt er te veel ‘zoekverkeer’ over deze straat. De hoeveelheid verkeer moet straks verminderen door de omlegging van De Zuid naar de andere kant van kerkcentrum Open Hof.

Volgens de plannen ontstaat er door deze omlegging een ‘centrumring’. Het idee is dat het meeste verkeer dan over de Walvisstraat en De Zuid rijdt en minder over De Rede. Wel blijft De Rede vanaf het zuiden (Walvisstraat en De Zuid) via een weg met eenrichtingsverkeer bereikbaar, onder andere voor de bevoorrading.

Voetpad De Rede

„Het voetpad in De Rede aan de winkelzijde is heel slecht”, zei Van Koldenhoven tijdens de inspraakmiddag, „We krijgen meerdere reacties dat mensen letterlijk vallen omdat de tegels niet vlak liggen.” De gemeente gaat daarom dit voetpad vervangen. Over dit gedeelte van het plan is geen inspraak mogelijk.

In het ogen van de landschapsarchitect moeten de huidige betontegels plaats maken voor wat zij de 'centrumklinker' noemt: „Dat is de oranje, warme klinker die overal in het centrum gebruikt wordt.” Met behulp van deze klinker wil de gemeente de zuidkant van De Rede beter laten aansluiten op het plein en de rest van het winkelcentrum.

Stegen naar Walvisstraat

Het liefst zou de gemeente die oranje klinker ook aanbrengen in de twee stegen tussen de Walvisstraat en het Meerpaalplein: „Zodat het vanaf de Walivsstraat duidelijk wordt dat je naar het centrum loopt.”

Probleem is dat die stegen particulier eigendom zijn: „Dus daarover gaan wij in discussie.”

Dossier omleggen De Zuid